Sočen jabolčni zavitek
Print Friendly, PDF & Email

Jabolčni zavitek ali t. i. jabolčni štrudelj je tradicionalna sladica, ki jo pogosto pripravimo in še raje pojemo. Da bo jabolčni zavitek zares okusen, je pomembno, da naredimo dobro polnilo. Po tem receptu lahko naredite hiter in sočen jabolčni zavitek, za katerega lahko testo kupite (ali pa ga, če želite, prej naredite sami).

Sočen jabolčni zavitek

Pripomočki za jabolčni zavitek:

  • pult za razvijanje in/ali zvijanje testa
  • posoda
  • jušna žlica
  • pekač
  • čopič za premaz testa
  • kozarec
  • peka papir
  • pladenj za serviranje

Sestavine za jabolčni zavitek:

  • 250 g kupljenega vlečenega testa (lahko ga naredite tudi sami)
  • mešanica vode in olja (približno 1.5 dl vode in 1.5 dl olja)
  • 500 g domačih naribanih jabolk
  • 50 g masla
  • čajna žlička cimeta
  • 2 jušni žlici rozin
  • 70 g (po želji tudi več) rjavega sladkorja
  • 2 jušni žlici limoninega soka
  • pol čajne žličke arome vanilije
  • nekaj sladkorja v prahu za končni posip

Postopek za pripravo jabolčnega zavitka:

V posodo najprej združimo vse sestavine za polnilo (naribana jabolka, rozine, cimet, sladkor, limonin sok, aromo vanilije). Premešamo in vse združimo v enotno zmes.

Sočen jabolčni zavitek

Na pultu razširimo vlečeno testo in ga s pomočjo čopiča premažemo z mešanico vode in olja, ki sta v razmerju 1 : 1.

Sočen jabolčni zavitek

Na testo enakomerno razporedimo polnilo.

Sočen jabolčni zavitek

Prek damo še 2 lista vlečenega testa in spet premažemo z mešanico vode ter olja. 

Sočen jabolčni zavitek

Zdaj lahko vse skupaj zavijemo v zavitek. Na enak način delamo naprej, dokler ne porabimo nadev in preostalo testo.

Sočen jabolčni zavitek

Zavitke prestavimo na masten pekač, ki smo ga predhodno obložili s peka papirjem.

Sočen jabolčni zavitek

Oba zavitka premažemo z mešanico olja in vode. Pečico ogrejemo na 180 stopinj Celzija in pečemo, dokler ne dobi lepe rjavo-zlate barve, torej okrog 35 do 45 minut.

Jabolčni zavitek pustimo, da se ohladi, nato ga lepo razrežemo na kose in posujemo s sladkorjem v prahu. Serviramo jih na pladnju, ki ga lahko okrasimo z jabolčnimi krhlji.

DSC_0075

In naš hiter, ter nadvse sočen, jabolčni zavitek ali jabolčni štrudelj, kot mu navadno pravimo, že čaka, da ga poskusimo. Dober tek!

Ocena:
Skupaj: 7 Povprečno: 4.6]

Sanjica

Sem jezikoslovka, pedagoginja in Imam več različnih hobijev -- rada berem, vrtnarim, poslušam glasbo. V življenju mi zelo veliko pomenijo živali, zato prostovoljno pomagam zapuščenim ter zanemarjenim psom in mačkam. Sem tudi ponosna lastnica čudovitega kužka Makija, mucka Mukija, ptičjega pajka in zlatih ribic. Za vsem ne zaostaja niti ljubezen do kuhanja, saj se tako sproščam. Pri tem uporabljam čim bolj domače sestavine (po možnosti iz lastnega vrta) in čim manj aditivov. Obožujem zelišča, ki jih tudi skrbno vzgajam, in menim, da so ravno ona tista, ki dajo jedem piko na i.

Dodaj odgovor