Sočen jabolčni zavitek
Jabolčni zavitek ali t. i. jabolčni štrudelj je tradicionalna sladica, ki jo pogosto pripravimo in še raje pojemo. Da bo jabolčni zavitek zares okusen, je pomembno, da naredimo dobro polnilo. Po tem receptu lahko naredite hiter in sočen jabolčni zavitek, za katerega lahko testo kupite (ali pa ga, če želite, prej naredite sami).
Pripomočki za jabolčni zavitek:
- pult za razvijanje in/ali zvijanje testa
- posoda
- jušna žlica
- pekač
- čopič za premaz testa
- kozarec
- peka papir
- pladenj za serviranje
Sestavine za jabolčni zavitek:
- 250 g kupljenega vlečenega testa (lahko ga naredite tudi sami)
- mešanica vode in olja (približno 1.5 dl vode in 1.5 dl olja)
- 500 g domačih naribanih jabolk
- 50 g masla
- čajna žlička cimeta
- 2 jušni žlici rozin
- 70 g (po želji tudi več) rjavega sladkorja
- 2 jušni žlici limoninega soka
- pol čajne žličke arome vanilije
- nekaj sladkorja v prahu za končni posip
Postopek za pripravo jabolčnega zavitka:
V posodo najprej združimo vse sestavine za polnilo (naribana jabolka, rozine, cimet, sladkor, limonin sok, aromo vanilije). Premešamo in vse združimo v enotno zmes.
Na pultu razširimo vlečeno testo in ga s pomočjo čopiča premažemo z mešanico vode in olja, ki sta v razmerju 1 : 1.
Na testo enakomerno razporedimo polnilo.
Prek damo še 2 lista vlečenega testa in spet premažemo z mešanico vode ter olja.
Zdaj lahko vse skupaj zavijemo v zavitek. Na enak način delamo naprej, dokler ne porabimo nadev in preostalo testo.
Zavitke prestavimo na masten pekač, ki smo ga predhodno obložili s peka papirjem.
Oba zavitka premažemo z mešanico olja in vode. Pečico ogrejemo na 180 stopinj Celzija in pečemo, dokler ne dobi lepe rjavo-zlate barve, torej okrog 35 do 45 minut.
Jabolčni zavitek pustimo, da se ohladi, nato ga lepo razrežemo na kose in posujemo s sladkorjem v prahu. Serviramo jih na pladnju, ki ga lahko okrasimo z jabolčnimi krhlji.
In naš hiter, ter nadvse sočen, jabolčni zavitek ali jabolčni štrudelj, kot mu navadno pravimo, že čaka, da ga poskusimo. Dober tek!