Pujski za srečo
Čas božiča in novega leta je čas, ko si zaželimo vse dobro in veliko sreče. Iskrene želje lahko podkrepimo s simboličnim darilcem, s sladkim pujskom za srečo, ki ga sami spečemo.
Pujski za srečo – pripomočki:
- tehtnica
- pekač
- peki papir
- skleda za gnetenje
- kozarec
- čopič za mazanje
Pujski za srečo – sestavine:
- 500 g moke
- 1 vrečica suhega kvasa
- 60 g stopljenega masla
- 70 g sladkorja
- 250 ml toplega mleka
- 1 jajce
- ščep soli
- nastrgana limonina lupinica
- 2 žlici ruma
- suhe brusnice ali rozine
- še 1 jajce za premaz
Nadev:
- marmelada
Nadev lahko spreminjamo: marmelada, orehi, skuta …
Pujski za srečo – postopek:
Testo naredimo na enak način kot pri sladkih Miklavževih parkljih.
Po vzhajanju testo ponovno pregnetemo in ga rahlo razvaljamo na debelino 4 mm. S kozarcem premera 8 cm izrežemo kroge. Kozarec pomakamo v moko.
Iz ostankov testa oblikujemo trikotnike, ki bodo služili za ušesa. Izrežemo še manjše kroge, ki bodo služili za pujsov rilček. Na sredini rilca, naredimo 2 luknjici.
Na sredino kroga damo žličko marmelade in prosti del testa premažemo z jajcem. Nadev je lahko iz marmelade ali orehov ali skute … Izberete po želji.
Na vrh položimo drugi krog testa. Robove dobro stisnemo, da nam nadev med peko ne uide. Iz suhih brusnic ali rozin naredimo oči. Na vrh glave pripnemo ušesa in z manjšim krogcem pripnemo pujskov rilček. Pujska premažemo z jajcem ali samo z vodo (po želji).
Pečemo v pečici na 170 stopinj Celzija cca. 20 minut.
Veliko srečnih pujskov!