Schwarzwald muffini
Schwarzwald muffini niso dolgočasni muffini, pravzaprav so pravi zapeljivci. Najprej očarajo na pogled in s tisto rdečo, svetlečo češnjo na vrhu kar kličejo “vzemi me”. Ob prvem grižljaju pa poskrbijo še za sladko presenečenje in postrežejo z omamno dobro polnjeno sredico.
Schwarzwald muffini – pripomočki:
- papirnati modelčki za muffine
Schwarzwald muffini – sestavine:
Sestavine zadoščajo za 7 velikih muffinov ali 12 majhnih (klasičnih)
Testo:
- 2 jajci
- 120 g sladkorja
- 70 ml sončničnega olja
- 100 ml mleka
- 100 g grškega jogurta
- 240 g gladke moke
- 40 g grenkega črnega kakava
- 8 g pecilnega praška
- 10 g vaniljev sladkor
- ščep cimeta
- ščep soli
Višnjevo polnilo:
- 200 g vloženih višenj
- 150 ml višnjevega soka
- 30 g sladkorja
- 2 žlici limoninega soka
- 15 g jedilnega škroba
In še:
- 250 ml sladke smetane za stepanje
- 2 zvrhani žlici maskarpne sira
- sladkor po želji
- čokoladni ostružki
- sveže ali kandirane češnje za okras
Schwarzwald muffini – postopek:
Najprej stepemo jajca s sladkorjem, da dobimo jajčno kremno zmes. Nato dodamo vse mokre sestavine in vaniljev sladkor. Premešamo in združimo.
Zmesi iz mokrih sestavin dodamo presejano moko, v katero smo presejali tudi črni, grenki kakav, dodamo še pecilni prašek, ščep cimeta in ščep soli. Vse sestavine premešamo in združimo.
Z zmesjo testa s pomočjo žlice napolnimo papirante modelčke za muffine. Jaz sem izbrala večje modelčke, katere sem napolnimo s tremi žlicami mase. Modelčke napolnimo do tričetrt, nikakor do vrha. Če boste uporabili manjše modelčke, jih prav tako ne napolnite do vrha.
Muffine damo pečti v ogreto pečico na 180 stopinj Celzija, sredinsko rešeto, klasične peke, 30 minut. Z zobotrebcem preverimo ali je testo pečeno, po potrebi podaljšamo čas pečenja, odvisno od pečice.
Med tem, ko se muffini pečejo, se lotimo kuhanja višnjevega polnila. Odcenje višnje predenemo v kozico, dodamo višnjev sok, od katerega smo odvzeli 4 žlice soka in ga premešali s sladkorjem in jedilnim škrobom, podobno kot bi kuhali puding.
Višnje med vretjem s pomočjo pasirke nekoliko pretlačimo na manjše kose, da se bodo muffini lepše polnili. Kozico odstavimo iz ognja in primešamo višnjev sok s škrobom. Premešamo in vrnemo na ogenj. Na rahlem ognju se naj kuha cca. 2 minut. Višnjevo polnilo odstavimo iz ognja in pustimo, da se do mlačnega ohladi.
Pečene muffine takoj odstranimo iz pečice in jih preložimo na rešeto za ohlajanje. Še rahlo mlačne muffine izdolbemo s pomočjo za to namenjenim slaščičarskim pripomočkom. Če tega nimamo, si pomagamo z nožem in žličko. Sama sem luknjice s pomočjo žličke še malo poglobila, kajti želela sem, da imajo muffini res veliko višnjevega polnila.
Muffine napolnimo z višnjevim polnilom. Če nam slučajno kaj polnila ostane, ga ne zavržemo, temveč ga v skodelici postrežemo zraven muffinov.
Priporočilo:
Če muffini ne bodo za otroke, lahko v vsako izdolbeno luknjico nalijemo žličko cherry likerja, s katerim se bo biskvit navlažil in še dodatno dvignil okus schwarzwald muffinov.
Stepemo sladko smetano, sladkamo po želji in da bo smetana bolj stabilna, ji med stepanjem dodamo 2 zvrhani žlici maskarpone sira. S pomočjo brizgalne vrečke in zvezdastega nastavka, na vrh muffinov nabrizgamo stepeno sladko smetano. Spodnji del smetane potrosimo z ostružki čokolade in na vrh položimo češnjo (v sezoni izberemo svežo, drugače lahko kandirano).
Prijetno sladkanje s slastnimi schwarzwald muffini!