Browniemissu, nadgradnja tiramisuja!
Print Friendly, PDF & Email

Browniemissu je sladica, ki je v teoriji nastala bolj za šalo, kot za res, in slej ko prej, sem jo morala poizkusiti narediti. To je pol tiramisu in pol brownie in sestavljen skupaj tvori božanske okuse in težko ga je primerjati s čimerkoli drugim. Tako da, če ste pravi sladokusec in radi preizkušate nove sladice, vam browniemissu zelo toplo priporočam.

Browniemissu-nadgradnja-tiramisuja

Pripomočki za browniemissu:

  • pečica
  • pekač (cca 20x30cm)
  • kuhinjska tehtnica
  • kozica za kuhanje
  • kuhalnica
  • skleda 2x večja in 1x manjša
  • nož za rezanje biskvitov ali drugačen pripomoček za razrez
  • posoda za Browniemissu (pladenj z višjim robom)
  • stepalnik
  • metlica
  • žlica

Sestavine za browniemissu

Za brownije:

  • 250 ml vode
  • 100 g masla
  • 100 ml olja
  • 50 g sladkanega kakava (Nesquick itn.)
  • 300 g sladkorja
  • 250 g moke
  • 1 čajna žlička sode
  • 1/2 čajne žličke soli
  • 2 vanilina sladkorja
  • 125 ml pinjenca
  • 2 razžvrkljani jajci

Za Browniemissu potrebujemo še savoiarde oz. “baby” piškote, kuhano kavo (4 dl) in krem viski (1 dl).

Priprava Brownijev:

Pečico nastavimo na 180°C. V kozico damo vodo, maslo, olje in kakav, postavimo na štedilnik in mešamo dokler se vse skupaj ne stopi in se sestavine pomešajo med seboj. Odstavimo s štedilnika in pustimo, da se nekoliko ohladi. Medtem, ko se mešanica ohlaja, v skledi zmešamo sladkor in moko ter v manjši posodi ali kozarcu pripravimo pinjenec. Pinjenec pripravimo tako, da zmešamo mleko z žlico limoninega soka ali jabolčnega kisa. Ko se je čokoladna mešanica nekoliko ohladila, jo zlijemo v moko in sladkor, ki smo ju prej zmešali skupaj. Dobro premešamo s kuhalnico. Dodamo še sodo, sol, vanilijev sladkor, pinjenec in razžvrkljana jajca, dobro premešamo. Maso vlijemo v pekač, ki smo ga namastili in pomokali, ali obložili s peki papirjem. Pečemo 35 minut.

Medtem ko se browniji hladijo, skuhamo kavo in pripravimo kremo. Ko so ohlajeni jim najprej obrežemo robove, nato jih režemo na rezine pokončno, ali pa kot torto, da dobimo za prst debele rezine.

browniemissu02

browniemissu03

Za kremo za Browniemissu:

  • 6 jajc
  • 500 g mascarpone sira
  • 5-6 žlic sladkorja (odvisno od okusa sladkosti)

Priprava kreme za Browniemissu:

Beljake ločimo od rumenjakov v dve ločeni skledi. Najprej stepemo beljake z dvema žlicama sladkorja, nato še rumenjake s tremi žlicami sladkorja. Obe masi počasi z metlico vmešamo skupaj. Dodamo mascarpone in nato vse skupaj z metlico zmešamo v gladko kremo.

Sestavljanje Browniemissuja:

Kuhano in nekoliko ohlajeno kavo zmešamo s krem viskijem in žličko sladkorja. Pomešamo ravno toliko, da se sladkor raztopi. Savoiarde na hitro pomakamo v kavno mešanico in nato zlagamo na pladenj z višjim robom.

Browniemissu-nadgradnja-tiramisuja

Čez plast namočenih piškotov namažemo kremo, cca 1 cm debeline. Na kremo narahlo polagamo rezine brownijev, tako da je prekrita celotna površina. S pomočjo žlice jih namakamo s kavno mešanico, ampak ne preveč, samo toliko da niso suhi.

Browniemissu-nadgradnja-tiramisuja

Čez rezine brownijev namažemo kremo in na kremo spet polagamo savoiadre namočene v kavno mešanico. Še zadnji premaz kreme in sladica je skoraj končana.

Browniemissu-nadgradnja-tiramisuja

Za konec, ga lahko posujete s kakavom v prahu, ali pa čezenj narišete čokoladne črte z manjšo vrečko za brizganje in se malo poigrate z zobotrebcem. 🙂

Poigrajte se z zobotrebcem, da ustvarite zanimiv vzorec.
Poigrajte se z zobotrebcem, da ustvarite zanimiv vzorec.

Browniemissu naj vsaj 6-7 ur, ali kar čez noč, počiva v hladilniku, da se okusi prepletejo in se biskvitni del sladice napoji.

Majhen nasvet
Za malo svežine, na krožnik dodajte narezane sladke jagode.

Nom nom in dober tek! 😉

-Balubah

Ocena:
Skupaj: 6 Povprečno: 5]

Dodaj odgovor