Piškoti orehovi krapki z marmelado
Orehovi krapki običajno krasijo praznične mize. Pečejo se že iz roda v roda in nikoli se jih ne naveličamo. Orehovi krapki so sestavljeni iz hrustljavega piškota in nadeva iz beljakovega snega, kateremu dodamo mlete orehe in sladkor. Za tisti res popolni okus, pa poskrbi dodana marmelada, ki se skriva pod nadevom in zaokroži vse okuse v pravo piškotno poslastico.
Piškoti orehovi krapki z marmelado – pripomočki:
- valjar
- modelčke za izrezovanje piškotov
- električni mešalec
Piškoti orehovi krapki z marmelado – sestavine:
Sestavine zadoščajo za cca 50+ piškotov
Testo za piškote:
- 330 g namenske moke za piškote ali gladke moke
- 60 g mletih orehov
- 160 g masla
- 100 g sladkorja v prahu
- 2 rumenjaka
- 10 g vinski kamen ali 6 g pecilni prašek
- 8 g vaniljev sladkor
- ščepec soli
Nadev:
- 2 beljaka (sneg)
- 8 g vaniljev sladkor
- 100 g sladkorja v prahu
- 100 g mletih orehov
- cca. 2 veliki žlici marelične trde marmelade
Dekoracija:
- rebro čokolade
- žlička masla
- kandirane češnje ali brusnice
Piškoti orehovi krapki z marmelado – postopek:
V posodo za testo odtehtamo vse sestavine za testo in vgnetemo homogeno testo. Testo dobro pregnetemo, da se vse sestavine porazdelijo in med seboj povežejo.
Testo ni potrebno počivati. Kepo testa razdelimo na dva enaka dela. Prvi del testa položimo na rahlo pomokano podlogo za valjanje. Čez testo položimo peki papir in testo zvaljamo na debelimo 5 mm. Zaradi peki papirja bomo valjali brez težav, testo se ne bo lomilo in ne prijemalo valjarja. Zvaljano testo na podlogi prenesemo na hladno – to je lahko v hladilnik ali v zimskem času kar na mizo na terasi. Testo naj bo na hladnem približno 15 minut.
Nato z modelčkom za piškote izrezujemo piškote. Modelček pred vsakim izrezom pomočimo v ostro moko. Zaradi ohlajenega testa, bo izrezovanje otročje lahko. Izrezane piškote prenesemo na pekač, katerega smo predhodno obložili s peki papirjem.
Na vsak piškot damo malo marmelade. Izberemo bolj trdo marmelado. Z marmelado ne pretiravamo. Priporočam marelično.
Že pred peko si pripravimo orehov nadev. Beljake stepemo v sneg, kateremu dodamo mleti sladkor, vaniljev sladkor in mlete orehe.
Čez marmelado, s pomočjo žlice damo orehov nadev. Bodimo pozorni, da bo orehov nadev z vseh strani objel marmelado, ker drugače bo marmelada med peko tekla po piškotu. Z orehovim nadevom ne pretiravamo, ker se med peko malo razleze.
Pečemo v predhodno ogreti pečici na 170 stopinj Celzija, klasične peke, sredinsko rešeto, 12 minut.
Takoj po pečenju piškote pokapljamo s stopljeno čokolado in na vrh položimo polovičko kandirane češnje ali suho brusnico. Ker je nadev še malo mehek, češnjo s prsti rahlo potisnemo v nadev.
Enako ponovimo z drugim kosom testa.
Prijetno sladkanje!