Piškoti non plus ultra
Piškoti non plus ultra so tisti pravi za vsa praznovanja. Prav posebno mesto imajo v mesecu decembru, čeprav se priležjejo čez celo leto. S svojim posebnim izgledom popestrijo vsak pogrinjek in zasijejo v svoji privlačnosti.
Piškoti non plus ultra – pripomočki:
- modelček za izrezovanje testa premer 30 mm
- brizgalna vrečka
- zvezdasti nastavek za brizganje
Piškoti non plus ultra – sestavine:
Sestavine za testo:
- 200 g gladke moke
- 80 g ostre moke
- 50 g sladkorja
- 8 g vaniljev sladkor
- 200 g masla
- 3 rumenjaki
- ščepec soli
Sestavine za meringo:
- 3 beljaki
- 210 g sladkorja v prahu
- 8 g vanijevega sladkorja
- ščepec soli
- 1 poravnana čajna žlička škroba (Gustin)
- 1 kavna žlička belega kisa
In še:
- marmelada za premaz piškotov (predlagam bolj kislo)
Piškoti non plus ultra – postopek:
Vse sestavine za testo ugnetemo v homogeno kepo. Testo zavijemo v folijo in ga shranimo za 15 minut v hladnik. Predlagam, da testo razdelimo v dve kepi, kar nam bo olajšalo kasnejše rokovanje s testom.
Testo razvaljamo na debelino 5 mm. Da bomo lažje valjali, čez testo položimo peki papir.
Iz testa izrezujemo piškote premera 30 mm. Ker v zbirki modelčkov za piškote nisem imela takšne velikosti, sem si pomagala kar z zamaškom za steklenice. Da bomo lažje in lepše izrezovali, modelček vsakič pred izrezovanjem pomočimo v ostro moko.
Izrezane piškote polagamo na pekač, ki smo ga obložili s peki papirjem. Pečemo jih v predhodno ogreti pečici na 170 stopinj Celzija 8 do 10 minust (odvisno od pečice). Iz navedenih sestavin se bosta napekla dva pekača.
Med tem časom pričnemo s stepanjem beljakov. Med stepanjem postopoma dodajamo sladkor. Ko smo dodali ves sladkor, dodamo še škrob in kis. Stepamo 15 minut. Priporočjivo je stepanje z robotom.
Po predvidenem času peke piškotov, jih s pekačem predenemo iz pečice in na še vroče nabrizgamo meringo. Nato jih vrnemo v ogreto pečico na 130 stopinj Celzija z ventilacijo in pečemo 20 minut. Če boste pekli nad 130 stopinj Celzija, se bo meringa obarvala rjavo in ne bodo snežno beli, zato priporočam peko na 130 stopinj Celzija.
Po predvidenem času pečenja, piškote takoj previdno preložimo na rešeto za ohlajanje.
Ohlajen piškot premažemo z izbrano marmelado in nato z drugim nepremazinim piškotom zlepimo oba skupaj. Tako nadaljujemo dokler ne porabimo vseh piškotov.
Prijetno sladkanje s piškoti non plus ultra!