Orehovi krapki
Print Friendly, PDF & Email

Drobno pecimo mi je zelo ljubo, zato večkrat spečem piškote, takšne ali drugačne. Tokrat sem naredila orehove krapke, ki so odišavljeni s cimetom, za malce svežine pa poskrbi limonina lupinica. Nadev je prepreden s tankim slojem temne čokolade. Zelo okusni!

Pripomočki za pripravo orehovih krapkov

  • skleda za pripravo testa
  • manjša skleda za pripravo nadeva
  • skodelica za topljenje čokolade
  • manjša kozica za pripravo vodne kopeli
  • folija za živila
  • multipraktik
  • električni mešalec
  • strgalo
  • pladenj, ki pride s pečico
  • peki papir
  • modelček za izrez krapkov (poljuben)
  • vrečka za brizganje (če so vrečke za enkratno uporabo, bomo potrebovali 2)

Sestavine za pripravo orehovih krapkov

Za testo:

  • 250 g večnamenske moke
  • 1/2 zavitka pecilnega praška
  • 120 g masla
  • 1 jajce
  • 1 vanilijev sladkor
  • 60 g sladkorja v prahu
  • 40 g mletih orehov
  • žlička cimeta
  • nastrgana limonina lupinica

Za nadev:

  • 1 beljak
  • 150 g mletih orehov
  • 100 g sladkorja v prahu

Za okrasitev:

  • 30 g temne čokolade

Postopek priprave orehovih krapkov

V večjo skledo presejemo moko in dodamo pecilni prašek. Nekoliko premešamo in nato dodamo še vse ostale sestavine za pripravo testa. Maslo mora biti ogreto na sobno temperaturo.

Zamešamo mehko testo za orehove krapke. To storimo kar z rokama.

Pripravljeno testo zavijemo v folijo za živila in postavimo v hladilnik za 1 uro.

Ko testo za orehove krapke “oddela” svoj počitek, rahlo pomokamo delovno površino in testo razvaljamo na 3mm debeline.

Z modelčkom izrežemo kroge in jih polagamo na peki papir. V manjši skledi si pripravimo nadev preprosto tako, da zmešamo skupaj beljak, mlete orehe in sladkor.

Z nadevom napolnimo dresirno vrečko in na vsak izrezan piškotni krog nabrizgamo nekoliko nadeva, kot prikazuje spodnja fotografija. Masa je kar gosta tako, da ko iztisnemo kupček na piškot, ostane oblika.

Orehove krapke pečemo v predhodno ogreti pečici na 175 stopinj Celzija približno 15 minut. Pečemo klasično.

Medtem si pripravimo čokolado za krasitev. V manjšo kozico natočimo vodo in jo na kuhalni plošči segrejemo, vendar ne do vretja. V manjšo keramično skodelico nalomimo temno čokolado in jo postavimo v vročo vodo. Mešamo z žličko, da se čokolada stopi. Pri tem moramo biti potrpežljivi in čokolado počasi topimo, temperatura topljenja ne sme biti previsoka, ker čokolada lahko preide v stanje, ko ne bo uporabna za nadaljnje delo oziroma krašenje. Temu postopku pravimo temperiranje.
Več si lahko preberete na sledeči povezavi: Pravilno temperiranje čokolade.

Stopljeno čokolado nekoliko ohladimo in napolnimo vrečko za brizganje. Po lastni želji in znanju okrasimo orehove krapke s tankimi čokoladnimi brizgi. Piškote krasimo šele takrat, ko so popolnoma hladni. Tako. Pa imamo še eno idejo za slastne piškote, ki so luštni tudi za oko. Naj tekne!

Ocena:
Skupaj: 2 Povprečno: 5]

kuharcaKsenija

Sem diplomirana ekonomistka, zato rada žongliram s številkami na Osnovni šoli Šturje, kjer sem zaposlena. V prostem času pa rada kuham, šivam, pletem, kvačkam. Moja velika strast j tek, zato se veliko gibljem v naravi in pridno nabiram kilometre. Pri naši hiši imamo tudi zelo radi živali. Družbo nam delata psa Rubama in Pupa, muca Lili in bradata agama Tyron.

Dodaj odgovor