Marmelada iz aronije in rabarbare
Za aronijo pravijo, da je vitaminska bomba, rabarbara pa s svojimi zdravilnimi značilnostmi predstavlja zakladnico zdravja. Torej, kombinacija obeh, združenih v sladki marmeladi, nam utiša slabo vest zaradi zaužitega sladkorja. Seveda pa je dodatek sladkorja naša izbira, saj sladkor lahko nadomestimo ali pa izpustimo oz. ga dodamo le toliko, da konzerviramo marmelado. Pomembno je, da se pri rabarbari uporabijo le stebla, kajti listi vsebujejo oksalate, ki so v večjih količinah škodljivi.
Marmelada iz aronije in rabarbare – pripomočki:
- posoda za kuhanje
- nož
- deska
- kuhalnica
- tehtnica
- palični mešalnik
- grelna plošča
- pečica (navadna)
- kozarci s pokrovčki (velikost po želji)
Marmelada iz aronije in rabarbare – sestavine
Za cca 7 litrov marmelade
- 2,5 kg jagod aronije
- 2,5 kg stebel rabarbare
- 2 kg kristalnega sladkorja (po želji lahko tudi manj)
- 25 g želirnega sredstva za marmelade
Marmelada iz aronije in rabarbare – postopek
Jagode aronije operemo in očistimo. Rabarbaro pripravimo tako, da odrežemo stebla in jih olupimo, liste zavržemo.
Olupljena stebla rabarbare narežemo na majhne koščke in jih damo v skledo skupaj z jagodami aronije.
Skledo postavimo na štedilnik in segrevamo pri zmerni temperaturi, da se rabarbara malo razpusti, potem vmešamo 1,5 kg sladkorja in kuhamo še približno 1 uro.
Med kuhanjem, marmelado večkrat premešamo. Po eni uri kuhanja, vsebino premešamo (spasiramo) s paličnim mešalnikom.
V preostali sladkor (0.5 kg) vmešamo želir za marmelade (potrebujemo ga 25 g) in vse skupaj vmešamo v marmelado. Med dodajanjem sladkorja z želirjem ves čas mešamo, da se ne naredijo grudice.
Marmelado kuhamo še približno pol ure in mešamo do dna.
V pripravljene kozarce vlijemo marmelado in zapremo s pokrovčki ter kozarčke postavimo v toplo pečico, katero smo predhodno segreli na 80 °C in jo izklopili. Kozarce z marmelado pustimo v pečici do naslednjega dne, da se popolnoma ohladijo.
Tako, marmelada iz aronije in rabarbareje pripravljena. Kozarce shranimo v temen in hladen prostor in tako shranjeni počakajo tudi več kot eno leto.
Prijetno sladkanje!