Marmelada iz aronije in rabarbare
Print Friendly, PDF & Email

Za aronijo pravijo, da je vitaminska bomba, rabarbara pa s svojimi zdravilnimi značilnostmi predstavlja zakladnico zdravja. Torej, kombinacija obeh, združenih v sladki marmeladi, nam utiša slabo vest zaradi zaužitega sladkorja. Seveda pa je dodatek sladkorja naša izbira, saj sladkor lahko nadomestimo ali pa izpustimo oz. ga dodamo le toliko, da konzerviramo marmelado. Pomembno je, da se pri rabarbari uporabijo le stebla, kajti listi vsebujejo oksalate, ki so v večjih količinah škodljivi.

marmelada iz aronije in rabarbare

Marmelada iz aronije in rabarbare – pripomočki:

  • posoda za kuhanje
  • nož
  • deska
  • kuhalnica
  • tehtnica
  • palični mešalnik
  • grelna plošča
  • pečica (navadna)
  • kozarci s pokrovčki (velikost po želji)

Marmelada iz aronije in rabarbare – sestavine

Za cca 7 litrov marmelade

  • 2,5 kg jagod aronije
  • 2,5 kg stebel rabarbare
  • 2 kg kristalnega sladkorja (po želji lahko tudi manj)
  • 25 g želirnega sredstva za marmelade

Marmelada iz aronije in rabarbare – postopek

Jagode aronije operemo in očistimo. Rabarbaro pripravimo tako, da odrežemo stebla in jih olupimo, liste zavržemo.

marmelada iz aronije in rabarbare

Olupljena stebla rabarbare narežemo na majhne koščke in jih damo v skledo skupaj z jagodami aronije.

marmelada iz aronije in rabarbare

Skledo postavimo na štedilnik in segrevamo pri zmerni temperaturi, da se rabarbara malo razpusti, potem vmešamo 1,5 kg sladkorja in kuhamo še približno 1 uro.

marmelada iz aronije in rabarbare

Med kuhanjem, marmelado večkrat premešamo. Po eni uri kuhanja, vsebino premešamo (spasiramo) s paličnim mešalnikom.

marmelada iz aronije in rabarbare

V preostali sladkor (0.5 kg) vmešamo želir za marmelade (potrebujemo ga 25 g) in vse skupaj vmešamo v marmelado. Med dodajanjem sladkorja z želirjem ves čas mešamo, da se ne naredijo grudice.

marmelada iz aronije in rabarbare

Marmelado kuhamo še približno pol ure in mešamo do dna.

marmelada iz aronije in rabarbare

V pripravljene kozarce vlijemo marmelado in zapremo s pokrovčki ter kozarčke postavimo v toplo pečico, katero smo predhodno segreli na 80 °C in jo izklopili. Kozarce z marmelado pustimo v pečici do naslednjega dne, da se popolnoma ohladijo.

marmelada iz aronije in rabarbare

Tako, marmelada iz aronije in rabarbareje pripravljena. Kozarce shranimo v temen in hladen prostor in tako shranjeni počakajo tudi več kot eno leto.

marmelada iz aronije in rabarbare

Prijetno sladkanje!

Ocena:
Skupaj: 3 Povprečno: 5]

Mojca A

Od malih nog sem bila mamin "asistent" v kuhinji in ta vloga mi je bila všeč. Rada jem in rada pečem, kuham malo manj, zato so tudi moji recepti bolj sladki, se pa najde tudi kakšen recept za lačen želodček, kateremu sladica šele sledi. Najbolj mi je v veselje, ko moje mojstrovine kmalu čudežno izginejo, domači pa se zadovoljno oblizujejo. :)

Dodaj odgovor