Najboljši krofi po receptu none Dare
Print Friendly, PDF & Email

Vsak, ki se loti priprave krofov doma, želi, da so le ti polni, mehki in puhasti. Vse te značilnosti ponujajo najboljši krofi po receptu none Dare, ki bodo zadovoljili vsakega začetnika v peki krofov.

Najboljši krofi po receptu none Dare – pripomočki:

  • električni mešalec z nastavkom za krofe
  • 2 večji kozici
  • 2 plastični posodi
  • ribežen
  • žlica, vilica in penovka
  • tehtnica
  • merica
  • lonček
  • valjar in modelček za izrezovanje
  • 3 večji pladnji
  • 4-6 kuhinjskih krp in kuhinjske brisače
  • brizgalka za marmelado
  • štedilnik

Najboljši krofi po receptu none Dare – sestavine:

(približno 24 krofov)

  • 1 kg gladke moke
  • 80 g sladkorja
  • 80 g masla
  • 4 žlice ruma
  • 4 dl mleka
  • ščep soli
  • 1/2 svežega kvasa
  • 6 rumenjakov + 1 beljak
  • naribana lupinica ene limone
  • 7 dl sončničnega olja za cvrtje
  • približno 350 g marelične marmelade

Najboljši krofi po receptu none Dare – postopek:

Najprej naredimo kvasec tako, da v lončku rahlo pogrejemo 3 žlice mleka, dodamo žlico sladkorja in nadrobimo kvas. Pustimo vzhajati na toplem. Pri pripravi in peki krofov je pomembno, da imamo toplo ogreto stanovanje, saj se bo tako testo lažje in hitreje dvigalo.

Nato v plastični posodi odmerimo 1 kg moke ter naribamo limonino lupinico in dodamo ščep soli. Moko lahko nato stresemo v električni mešalec.

Sedaj pripravimo še mokre sestavine. V kozico vlijemo dober deciliter mleka skupaj s sladkorjem in maslom ter pristavimo na ogenj. Sestavine dobro raztopimo, vendar pazimo, da mleko ne zavre. Nato odstavimo z ognja.

V plastični posodi razžvrkljamo rumenjake in en beljak. V kozico vlijemo še preostalo mleko, dodamo rum in na koncu še rumenjake. Mešanica mokrih sestavin mora biti mlačna.

Moki, ki čaka v mešalcu primešamo kvasec s kuhalnico.

Nato zapremo pokrov in vključimo mešalec. Postopoma vlivamo mešanico mokrih sestavin in mešamo toliko časa, dokler se testo ne odbije od posode (razvidno na spodnji sliki).

Testo preložimo nazaj v plastično posodo, pokrijemo s pokrovom ali kuhinjsko krpo in pustimo vzhajati vsaj pol ure, da se testo dvigne. Vmes pripravimo delovno površino in valjar. Vzhajano testo z zgornjo stranjo le zvrnemo na delovno površino in ga NE gnetemo, le zvaljamo na debelino 1 cm.

Vzamemo modelček za izrezovanje krofov ali oster kozarec in izdolbemo krogce. Polagamo jih na pladenj, ki smo ga obložili s kuhinjsko krpo (po želji lahko pladnje predhodno malenkost ogrejete v pečici). Krogce nato pokrijemo in pustimo vzhajati. Pomembno je, da izrezane krogce na pladenj položimo na hrbtno stran.

Medtem, ko testo ponovno vzhaja (približno 20 minut), pristavimo kozico z oljem na štedilnik. Olje mora biti dobro segreto in to lahko preverimo tako, da v olje pomočimo zobotrebec ali kuhalnico. Segreto bo takrat, ko se okoli kuhalnice pričnejo delati mehurčki. Krofe polagamo po 5 ali 6 v kozico (odvisno od velikosti kozice) pri čemer jih spet obrnemo ter pokrijemo s pokrovom ter pustimo cvreti približno minuto. Nato pokrov odkrijemo in s penovko krofe obrnemo ter za približno pol minute ocvremo še na drugi strani. Čas pečenja pa je zelo odvisen od tega koliko vroče olje imamo. Definitivno bo pri prvem krogu cvrtja potrebno nekaj več časa kakor potem, ko “ulovimo” pravo temperaturo olja. Zato je najbolje, da spremljamo cvrtje po svojem občutku.

Krofe polagamo na pladenj, ki smo ga obložili s kuhinjskimi brisačami, da popivnajo odvečno olje.

Pustimo, da se malenkost ohladijo, nato jih napolnimo z marelično marmelado (priporočam, da jo predhodno z vilico spasirate v kolikor je bolj trda). Na koncu čez krofe posujemo še sladkor v prahu. Najboljši krofi po receptu none Dare vas ne bodo razočarali, kvečjemu vam bodo pričarali pravo pustno vzdušje. Prijetno sladkanje!

Ocena:
Skupaj: 11 Povprečno: 4]

Martina

Po poklicu grafična oblikovalka in mamica hčerkice Tjaše. Velika ljubiteljica fotografije in kuhanja katero združujem v eno strast - pisanje receptov.

Dodaj odgovor