Miške brez jajc
Miške so značilne za pusta. Mene pa najbolj spominjajo na otroštvo, ko smo hodili na Šmarno goro in sem komaj čakala, da jih okusim. Ker pa bo tudi pust kmalu tukaj sem se odločila, da naredim zelo enostavne miške brez jajc, s prelivom iz medu, posute s kokosovo moko.
Pripomočki za miške brez jajc:
- posoda za mešanje
- žlica in žlička
- posoda za cvrtje (1 l)
- posoda za odlaganje
- papirnate brisače
- tehtnica
- merilna posoda
- kozica
- penovka
Sestavine za miške brez jajc
Za 15 mišk:
- 150 g polnozrnate moke ( lahko tudi drugo moko)
- 100 ml toplega riževega napitka
- 1 žlička vinskega kamna
- pol žličke cimeta
- pol žličke vanilje v prahu
- 2 žlički vanilijevega sladkorja
- ščepec soli
- 30 ml mineralne vode
Za okrasitev:
- žlica medu
- 1 žlica kokosove moke
Za cvrtje:
- 500 ml repičnega olja za peko (lahko tudi drugo olje)
Postopek priprave miške brez jajc:
V posodi zmešam suhe sestavine. Pazim, da ne dam vinskega kamna na sol.
V kozici pogrejem rižev napitek, ki more biti mlačen. Vse skupaj zmešam in dam v ogreto pečico (50 °C ) za pol ure.
Do polovice posode nalijem olje in ga segrejem.
Z vlažno žličko polagam maso v vroče olje.
Miške cvrem toliko časa, da dobijo lepo rumeno barvo oziroma 5 minut.
V posodo dam papirnate brisače.
Miške s penovko poberem iz olja in jih polagam na papirnate brisače, toliko da se olje odcedi.
Miške prelijem z medom in potresem s kokosovo moko.
Veselo sladkanje vam želim!