Mini čokoladne buče
Print Friendly, PDF & Email

Noč čarovnic se hitro približuje, zato pripravimo mini čokoladne buče, kot sladek prigrizek, ali poslastico. Toliko kot so privlačne, so tudi slastne. Poskusite, ne bo vam žal! 🙂

mini-cokoladne-buce-21

Mini čokoladne buče – pripomočki:

  • kuhinjska pečica
  • skleda 2x
  • skodelica
  • metlica
  • žlica
  • žlička 2x
  • kuhinjska vrečka (ali čist čopič za slikanje)
  • kuhinjska tehtnica
  • merica za tekočine
  • pekač velikosti cca. 20 x 30 cm
  • papir za peko
  • valjar
  • nož
  • večji plitek krožnik
  • prosojna folija
  • zobotrebci
  • top pripomoček (nastavek za brizganje, ročaj kuhalnice)

Mini čokoladne buče – sestavine:

Biskvit:

  • 400 g gladke bele moke
  • 220 g sladkorja
  • 4 jajca
  • 1 pecilni prašek
  • 3 dl mleka
  • 1 dl olja

Potrebovali bomo še:

  • 4 žlice nutele
  • 80 g stopljenega masla
  • 6 žlic mletih lešnikov, ali drugih oreščkov
  • 1 – 1,5 dl ruma (če delate za otroke, rum nadomestite s pomarančnim sokom ali mlekom)
  • maslo ali olje za namastitev pekača
  • 500 – 600 g marcipana (uporabite lahko tudi tičino maso, če vam je ljubša)
  • oranžna barva za živila
  • 1/2 jajčnega beljaka
  • 3 žlice sladkorja v prahu
  • 7 – 8 tablet medicinskega oglja, ali črna barva za živila

Mini čokoladne buče – postopek:

Pečico prižgemo in jo nastavimo na 180°C. Najprej spečemo preprost biskvit, tako da, v skledo stresemo moko, ki ji dodamo pecilni prašek. Premešamo in dodamo vse ostale sestavine za biskvit. Dobro premešamo z metlico.

mini-cokoladne-buce

Maso zlijemo v pomaščen pekač. Pekač postavimo v pečico in biskvit pečemo 25 – 28 minut, pri 180°C, oz. dokler ne dobi zlato rjave barve po vrhu. Z zobotrebcem preverimo, če je biskvit pečen. Ko se je biskvit spekel, ga še vročega potlačimo v skledo, katero nato prekrijemo s prosojno folijo, ter pustimo, da se hladi. Tako se nam bo skorja, med hlajenjem omehčala.

mini-cokoladne-buce-1

Med tem, ko se biskvit hladi, pripravimo marcipan, tako da, ga obarvamo z oranžno barvo. Koliko barve boste dodali v marcipan, boste morali presoditi sami, saj je vsaka barva za živila nekoliko drugačna. Marcipan dobro pregnetemo.

mini-cokoladne-buce-5

Ko se je biskvit ohladil, ga z rokami nadrobimo v manjše drobtine, ki jim dodamo nutelo, stopljeno maslo, mlete lešnike in rum.

mini-cokoladne-buce-2

Vse skupaj gnetemo z rokami toliko časa, dokler ne dobimo, testu podobne mase.

mini-cokoladne-buce-3

Od mase odvzamemo za dobro žlico mase, ki jo zavijemo v prosojno folijo in jo shranimo, ker jo bomo potrebovali kasneje. Iz ostale mase naredimo kroglice, ki naj imajo cca. 3 cm premera. Zlagamo jih na krožnik. Krožnik postavimo v hladilnik, za 15 minut.

mini-cokoladne-buce-4

Odrežemo 2 kosa papirja za peko, ter med njima razvaljamo marcipan, cca. 2 mm na debelo. Če boste valjali tanjše, se vam kasneje lahko strga. Marcipan režemo na kose, velikosti približno 8 cm. Vzamemo kroglice, in vsako posebej zavijemo v kos marcipana.

mini-cokoladne-buce-7

S prsti stisnemo okoli kroglice, ostanek odrežemo z nožem, ali čistimi škarjami.

mini-cokoladne-buce-9

Kroglico v marcipanu, med rokami še enkrat dobro povaljamo, da se marcipan zgladi.

mini-cokoladne-buce-8

Ko smo oblekli vse kroglice, jih z roko rahlo potlačimo, da se nekoliko sploščijo. Vzamemo zobotrebec in vsaki posebej, navpično vtisnemo črte. Zobotrebca ne vlečemo, ker se bo tako marcipan strgal. ampak ga le lepo zapeljemo čez sploščeno kroglico, da dobimo efekt buče. Ko se začne zobotrebec lepiti na marcipan in ga posledično nekoliko trgati, ga zamenjamo.

mini-cokoladne-buce-10

mini-cokoladne-buce-11

Nato s topim pripomočkom, v buče, v sredino naredimo vdolbinice, cca. pol cm globoko. Jaz sem uporabila nastavek za brizganje, ker je ravno prav širok, cca. 8 mm. To lahko naredite tudi z ročajem kuhalnice.

mini-cokoladne-buce-12

Nato pripravimo barvo, s katero bomo bučam narisali obraze. V skodelico denemo pol beljaka, ki mu dodamo sladkor v prahu, ter z žličko dobro premešamo. Nato med dvema žličkama, zdrobimo oglje v tabletah, v čimbolj droben prah, katerega stresemo v beljak, s sladkorjem v prahu.

mini-cokoladne-buce-13

Z žličko mešamo toliko časa, dokler se črna masa nekoliko ne zgosti in dokler se oglje ne raztopi. Če imate črno barvo za živila, jo uporabite namesto oglja.

mini-cokoladne-buce-14

Obraze rišemo tako da, obarvan beljak zlijemo v kuhinjsko vrečko, ki ji odrežemo 1 mm konice, ter nato z vrečko rišemo “strašne” obraze, ali pa vzamemo čopič in jih preprosto narišemo.

mini-cokoladne-buce-15

mini-cokoladne-buce-16
Predenj rišemo obraze, na papir za peko probamo, če obarvan beljak iz vrečke, lepo teče.
mini-cokoladne-buce-17
Pazimo, da ne nanašamo preveč barve, ker bo tako stekla navzdol.

Nato vzamemo tisto žlico mase, ki smo jo prej postavili na stran. Iz mase oblikujemo bučine peclje, ki jih zatlačimo v vrh buče, kjer smo prej s topim predmetom naredili vdolbinice.

mini-cokoladne-buce-18

mini-cokoladne-buce-19

In tako so naše buče končane. 🙂

mini-cokoladne-buce-20

 

Veselo noč čarovnic in dober tek! 😉

-Balubah

Ocena:
Skupaj: 8 Povprečno: 4.8]

Dodaj odgovor