Mehki pustni krofi za telebane
Print Friendly, PDF & Email

Krofi se priležejo v vsakem letnem času, a ko nam pust trka na vrata, se le redko katera gospodinja lahko upre skušnjavi in jih ne naredi. Ob tem se mnogi “telebani” bojimo, ali nam bodo uspeli, imamo en kup vprašanj, saj je prav vsak recept drugačen. Tega sem preverila in je resnično dober, testo je odlično, pripravo pa bom skušala čim bolj nazorno in preprosto predstaviti (vključno z vsemi uporabnimi napotki za uspešno peko). Zavihajmo rokave in naj bodo pustni krofi letos mehki, polnega okusa in sočni, kakršne si vsi želimo! 🙂

Mehki pustni krofi za telebane

Pripomočki za pripravo pustnih krofov:

 • manjša posodica za pripravo kvasa
 • večja posoda
 • pult za gnetenje (in/ali kuhinjski robot z nastavki za testo)
 • kuhalnica
 • valjar
 • kuhinjska tehtnica
 • kuhinjska krpa
 • model za obliko krofov
 • večji lonec s pokrovko
 • zajemalka z luknjicami
 • brizgalka

Pustni krofi – sestavine

Za vsaj 6 oseb:

 • 2 jajci
 • 3 dl mleka
 • 100 g raztopljenega masla
 • 20 g svežega kvasa (lahko pa tudi pol vrečke suhega)
 • 3 jušne žlice (rjavega) sladkorja
 • 1 čajna žlička soli
 • pol pokrovčka ruma in čajna žlička nastrgane limonine lupine
 • 650 g do 700 g namenske moke za krofe (po potrebi lahko še malo več)
 • okrog 2 litra olja za cvrtje
 • malo sladkorja v prahu za posip

Priprava pustnih krofov:

V manjšo posodo damo najprej nekaj žlic toplega mleka in v njem razdrobimo kvas, dodamo eno jušno žlico sladkorja, 1 jušno žlico moke, premešamo in pustimo vzhajati. Čez približno 5 minut bo vzhajano in bo videti tako, kot je spodaj na sliki.

Mehki pustni krofi za telebane

V večji posodi združimo jajci, dodamo sladkor, sol, raztopljeno maslo, rum in limonino lupinico.

Mehki pustni krofi za telebane

Premešamo.

Mehki pustni krofi za telebane

Nato dodamo še vzhajan kvas in spet premešamo.

Mehki pustni krofi za telebane

Dobimo takšno zmes, ki že čudovito diši.

Mehki pustni krofi za telebane

Vanjo postopoma dodajamo moko in toplo mleko ter mešamo, dokler ne dobimo gladkega testa. Če imate kuhinjskega robota, si pomagate z njim, sicer na začetku mešate s kuhalnico, ko je vsaj malo kompaktno, pa testo prestavite na pomokan kuhinjski pult in ga tam gnetete. Cilj je, da dobimo gladko testo, ki se ne bo oprijemalo posode.

Mehki pustni krofi za telebane

Testo mora biti elastično. Ko ga s kuhalnico povlečete navzgor, se ne sme trgati. Mora biti takšno, kot je na spodnji sliki.

Mehki pustni krofi za telebane

Testo pokrijemo s kuhinjsko krpo in pustimo počivati na toplem. Prostor, kjer ga pustite, naj bo res topel, da bo lahko lepo vzhajalo. Lahko pa ga daste tudi v pečico, ki je predhodno segreta na 50 stopinj Celzija, a jo potem izklopite. Testo je dovolj vzhajano, ko se njegova količina podvoji.

Mehki pustni krofi za telebane

Zdaj testo s pomočjo kuhalnice spet malo “prezračimo” – to pomeni, da ga s kuhalnico spet dvigujemo navzgor (kot na prejšnji zgornji sliki) in se ga ne dotikamo z rokami. Potem ga pokrijemo in še enkrat pustimo vzhajati. Dobro je, naj stoji nekaj časa. Naj se vam s pripravo krofov ne mudi, saj je pomembno, da je testo dovolj vzhajano. Potem kuhinjski pult pomokamo in nanj stresemo testo.

Mehki pustni krofi za telebaneTesto še enkrat pregnetemo in pustimo pokritega, da počiva še 15 minut.

Mehki pustni krofi za telebane

Po 15 minutah je testo videti tako kot na spodnji sliki.

Mehki pustni krofi za telebane

Testo razvaljamo tako, da bo debelo 1 cm.

Mehki pustni krofi za telebane

S pomočjo modela za oblikovanje krofov oblikujemo kroge.

Mehki pustni krofi za telebane

Pokrijemo jih s krpo in pustimo vzhajati 10 minut. Po desetih minutah jih obrnemo na drugo stran in pustimo vzhajati še 10 minut. Potem v lonec stresemo olje za cvrtje in ga segrejemo.

Mehki pustni krofi za telebane

Tukaj je najpogosteje zgodijo napake, saj je olje premalo ali preveč vroče. Če bo premalo vroče, bodo krofi mastni, če bo preveč, bodo zagoreli in v notranjosti bodo še vedno surovi. Test, s katerim lahko preverimo, ali je olje dovolj segreto, je naslednji: zgornji del (palico) kuhalnice pomočite v olje, ko se vam bo zdelo dovolj toplo. Če se bodo okrog delali številni mehurčki in se dvigovali na površje, je olje dovolj segreto.

Mehki pustni krofi za telebane

Krofe polagamo v olje ravno obratno, kot so stali na pultu (stran, ki je bila na pultu spodaj, zdaj obrnemo navzgor). Ena varianta je, da zdaj lonec pokrijemo s pokrovko, saj naj bi tako zanesljivo dobili “prstan” okrog, ni pa nujno, saj se ga lahko dobi tudi brez pokrovke – veliko je odvisno od (vzhajanja) testa in temperature olja.

Mehki pustni krofi za telebane

Na eni strani jih pustimo nekje 3 minute, potem jih obrnemo. Če ste jih prej pokrili s pokrovko, zdaj lonec odkrijemo in jih na tej strani pečemo odkrite.

Mehki pustni krofi za telebane

Obroček ali prstan se lahko naredi tudi, če jih pečete odkrite, kot vidite na spodnji sliki.

Mehki pustni krofi za telebane

Ko se krofi spečejo še s spodnje strani, jih prestavimo na krožnik, ki je obložen s papirjem. Ta bo vpil odvečno maščobo. Še vroče (lahko) napolnimo z marelično marmelado ali s čim drugim, zelo dobri pa so tudi prazni, saj so čisto mehki.

Mehki pustni krofi za telebane

Mehki pustni krofi za telebane morda zvenijo zapleteno, a res niso, saj je postopek jasen, nazoren in ko ga enkrat spoznaš, ga obvladaš za vedno. Najbolj všeč pri domačih krofih pa mi je ravno to, da so v notranjosti zagotovo sočni in polni marmelade … Njami, preostane mi samo, da vam zaželim prijetno sladkanje in pustovanje! 🙂

Mehki pustni krofi za telebane

Ocena:
Skupaj: 13 Povprečno: 4.4]

Sanjica

Sem jezikoslovka, pedagoginja in Imam več različnih hobijev -- rada berem, vrtnarim, poslušam glasbo. V življenju mi zelo veliko pomenijo živali, zato prostovoljno pomagam zapuščenim ter zanemarjenim psom in mačkam. Sem tudi ponosna lastnica čudovitega kužka Makija, mucka Mukija, ptičjega pajka in zlatih ribic. Za vsem ne zaostaja niti ljubezen do kuhanja, saj se tako sproščam. Pri tem uporabljam čim bolj domače sestavine (po možnosti iz lastnega vrta) in čim manj aditivov. Obožujem zelišča, ki jih tudi skrbno vzgajam, in menim, da so ravno ona tista, ki dajo jedem piko na i.

Dodaj odgovor