Mehki pustni krofi za telebane
Krofi se priležejo v vsakem letnem času, a ko nam pust trka na vrata, se le redko katera gospodinja lahko upre skušnjavi in jih ne naredi. Ob tem se mnogi “telebani” bojimo, ali nam bodo uspeli, imamo en kup vprašanj, saj je prav vsak recept drugačen. Tega sem preverila in je resnično dober, testo je odlično, pripravo pa bom skušala čim bolj nazorno in preprosto predstaviti (vključno z vsemi uporabnimi napotki za uspešno peko). Zavihajmo rokave in naj bodo pustni krofi letos mehki, polnega okusa in sočni, kakršne si vsi želimo! 🙂
Pripomočki za pripravo pustnih krofov:
- manjša posodica za pripravo kvasa
- večja posoda
- pult za gnetenje (in/ali kuhinjski robot z nastavki za testo)
- kuhalnica
- valjar
- kuhinjska tehtnica
- kuhinjska krpa
- model za obliko krofov
- večji lonec s pokrovko
- zajemalka z luknjicami
- brizgalka
Pustni krofi – sestavine
Za vsaj 6 oseb:
- 2 jajci
- 3 dl mleka
- 100 g raztopljenega masla
- 20 g svežega kvasa (lahko pa tudi pol vrečke suhega)
- 3 jušne žlice (rjavega) sladkorja
- 1 čajna žlička soli
- pol pokrovčka ruma in čajna žlička nastrgane limonine lupine
- 650 g do 700 g namenske moke za krofe (po potrebi lahko še malo več)
- okrog 2 litra olja za cvrtje
- malo sladkorja v prahu za posip
Priprava pustnih krofov:
V manjšo posodo damo najprej nekaj žlic toplega mleka in v njem razdrobimo kvas, dodamo eno jušno žlico sladkorja, 1 jušno žlico moke, premešamo in pustimo vzhajati. Čez približno 5 minut bo vzhajano in bo videti tako, kot je spodaj na sliki.
V večji posodi združimo jajci, dodamo sladkor, sol, raztopljeno maslo, rum in limonino lupinico.
Premešamo.
Nato dodamo še vzhajan kvas in spet premešamo.
Dobimo takšno zmes, ki že čudovito diši.
Vanjo postopoma dodajamo moko in toplo mleko ter mešamo, dokler ne dobimo gladkega testa. Če imate kuhinjskega robota, si pomagate z njim, sicer na začetku mešate s kuhalnico, ko je vsaj malo kompaktno, pa testo prestavite na pomokan kuhinjski pult in ga tam gnetete. Cilj je, da dobimo gladko testo, ki se ne bo oprijemalo posode.
Testo mora biti elastično. Ko ga s kuhalnico povlečete navzgor, se ne sme trgati. Mora biti takšno, kot je na spodnji sliki.
Testo pokrijemo s kuhinjsko krpo in pustimo počivati na toplem. Prostor, kjer ga pustite, naj bo res topel, da bo lahko lepo vzhajalo. Lahko pa ga daste tudi v pečico, ki je predhodno segreta na 50 stopinj Celzija, a jo potem izklopite. Testo je dovolj vzhajano, ko se njegova količina podvoji.
Zdaj testo s pomočjo kuhalnice spet malo “prezračimo” – to pomeni, da ga s kuhalnico spet dvigujemo navzgor (kot na prejšnji zgornji sliki) in se ga ne dotikamo z rokami. Potem ga pokrijemo in še enkrat pustimo vzhajati. Dobro je, naj stoji nekaj časa. Naj se vam s pripravo krofov ne mudi, saj je pomembno, da je testo dovolj vzhajano. Potem kuhinjski pult pomokamo in nanj stresemo testo.
Testo še enkrat pregnetemo in pustimo pokritega, da počiva še 15 minut.
Po 15 minutah je testo videti tako kot na spodnji sliki.
Testo razvaljamo tako, da bo debelo 1 cm.
S pomočjo modela za oblikovanje krofov oblikujemo kroge.
Pokrijemo jih s krpo in pustimo vzhajati 10 minut. Po desetih minutah jih obrnemo na drugo stran in pustimo vzhajati še 10 minut. Potem v lonec stresemo olje za cvrtje in ga segrejemo.
Tukaj je najpogosteje zgodijo napake, saj je olje premalo ali preveč vroče. Če bo premalo vroče, bodo krofi mastni, če bo preveč, bodo zagoreli in v notranjosti bodo še vedno surovi. Test, s katerim lahko preverimo, ali je olje dovolj segreto, je naslednji: zgornji del (palico) kuhalnice pomočite v olje, ko se vam bo zdelo dovolj toplo. Če se bodo okrog delali številni mehurčki in se dvigovali na površje, je olje dovolj segreto.
Krofe polagamo v olje ravno obratno, kot so stali na pultu (stran, ki je bila na pultu spodaj, zdaj obrnemo navzgor). Ena varianta je, da zdaj lonec pokrijemo s pokrovko, saj naj bi tako zanesljivo dobili “prstan” okrog, ni pa nujno, saj se ga lahko dobi tudi brez pokrovke – veliko je odvisno od (vzhajanja) testa in temperature olja.
Na eni strani jih pustimo nekje 3 minute, potem jih obrnemo. Če ste jih prej pokrili s pokrovko, zdaj lonec odkrijemo in jih na tej strani pečemo odkrite.
Obroček ali prstan se lahko naredi tudi, če jih pečete odkrite, kot vidite na spodnji sliki.
Ko se krofi spečejo še s spodnje strani, jih prestavimo na krožnik, ki je obložen s papirjem. Ta bo vpil odvečno maščobo. Še vroče (lahko) napolnimo z marelično marmelado ali s čim drugim, zelo dobri pa so tudi prazni, saj so čisto mehki.
Mehki pustni krofi za telebane morda zvenijo zapleteno, a res niso, saj je postopek jasen, nazoren in ko ga enkrat spoznaš, ga obvladaš za vedno. Najbolj všeč pri domačih krofih pa mi je ravno to, da so v notranjosti zagotovo sočni in polni marmelade … Njami, preostane mi samo, da vam zaželim prijetno sladkanje in pustovanje! 🙂