Hrustljavi medenjaki
Medenjaki po tem receptu so več kot odlični. So tisti pravi pravi medenjaki, katerih vonj nam misli popelje k božičnim praznikom, v čas, ko vse diši po sladkih dobrotah. Jaz pa jih velikokrat spečem kar tako, brez kakšnega prazničnega razloga, saj so zelo dobri tudi potem, ko nekaj časa “počivajo” v zaprti škatli.
Hrustljavi medenjaki – pripomočki
- skleda za mesenje
- pekač
- papir za peko
- pečica
- žlička ali brizga za preliv
Hrustljavi medenjaki – sestavine
Za testo:
- 50 dag mehke moke
- 1 majhno žličko sode bikarbone
- 15 dag medu (ne trdega)
- 15 dag sladkorja v prahu
- 1 žličko mletega cimeta ali mešanice za medenjake
- 15 dag masla
- 2 jajca
Za preliv:
- 1 beljak
- 15 dag mletega sladkorja
- 1 velika žlica koruznega škroba (npr. Gustin)
- nekaj kapljic limoninega soka (po občutku)
Hrustljavi medenjaki – postopek
Zamesimo testo iz vseh naštetih sestavin (za testo) in ga pustimo počivati na hladnem vsaj dve uri, lahko pa tudi več. Testo lahko zamesimo tudi za naslednji dan, vendar ga v tem primeru obdamo s folijo, da se ne naredi skorja.
Iz testa z roko oblikujemo srednje velike kroglice in jih pri polaganju v pekač malo sploščimo. Spečemo jih v segreti pečici na 180 stopinj Celzija. Pečemo jih približno 13 minut oz. tako dolgo, da se rahlo obarvajo.
Med tem časom, ko se medenjaki pečejo, pripravimo obliv. Vse sestavine za obliv damo v posodo in z mešalnikom najprej mešamo na najnižji hitrosti, potem pa hitrost stopnjujemo in mešamo toliko časa, da se sestavine dobro premešajo ter dobimo gladko maso.
Ohlajene medenjake enega po enega napičimo na vilice tako, da jih z zgornjim, izbočenim delom lahko pomočimo v preliv.
Lahko pa za nanašanje obliva uporabimo tudi brizgo ali pa ga enostavno nanesemo z žličko.
Oblite medenjake pustimo čez noč, da se obliv posuši in strdi, še hitreje pa je, če jih za nekaj časa (pribl. 20 min) položimo v ventilacijsko pečico, katero segrejemo na najnižjo temperaturo (50 – 60 stopinj Celzija).
Obliv postane trd in suh, medenjake pa lahko pospravimo v škatlo enega na drugega, brez bojazni, da bi se zlepili.
Naj bo sladkanje prijetno!