Hrustljavi medenjaki
Print Friendly, PDF & Email

Medenjaki po tem receptu so več kot odlični. So tisti pravi pravi medenjaki, katerih vonj nam misli popelje k božičnim praznikom, v čas, ko vse diši po sladkih dobrotah. Jaz pa jih velikokrat spečem kar tako, brez kakšnega prazničnega razloga, saj so zelo dobri tudi potem, ko nekaj časa “počivajo” v zaprti škatli.

Hrustljavi medenjaki – pripomočki

  • skleda za mesenje
  • pekač
  • papir za peko
  • pečica
  • žlička ali brizga za preliv

Hrustljavi medenjaki – sestavine

Za testo:

  • 50 dag mehke moke
  • 1 majhno žličko sode bikarbone
  • 15 dag medu (ne trdega)
  • 15 dag sladkorja v prahu
  • 1 žličko mletega cimeta ali mešanice za medenjake
  • 15 dag masla
  • 2 jajca

Za preliv:

  • 1 beljak
  • 15 dag mletega sladkorja
  • 1 velika žlica koruznega škroba (npr. Gustin)
  • nekaj kapljic limoninega soka (po občutku)

Hrustljavi medenjaki – postopek

Zamesimo testo iz vseh naštetih sestavin (za testo) in ga pustimo počivati na hladnem vsaj dve uri, lahko pa tudi več. Testo lahko zamesimo tudi za naslednji dan, vendar ga v tem primeru obdamo s folijo, da se ne naredi skorja.

WP_20151216_16_11_31_Pro

Iz testa z roko oblikujemo srednje velike kroglice in jih pri polaganju v pekač malo sploščimo. Spečemo jih v segreti pečici na 180 stopinj Celzija. Pečemo jih približno 13 minut oz. tako dolgo, da se rahlo obarvajo.

Hrustljavi medenjaki

Med tem časom, ko se medenjaki pečejo, pripravimo obliv. Vse sestavine za obliv damo v posodo in z mešalnikom najprej mešamo na najnižji hitrosti, potem pa hitrost stopnjujemo in mešamo toliko časa, da se sestavine dobro premešajo ter dobimo gladko maso.

Hrustljavi medenjaki

Ohlajene medenjake enega po enega napičimo na vilice tako, da jih z zgornjim, izbočenim delom lahko pomočimo v preliv.

Hrustljavi medenjaki

Lahko pa za nanašanje obliva uporabimo tudi brizgo ali pa ga enostavno nanesemo z žličko.

Oblite medenjake pustimo čez noč, da se obliv posuši in strdi, še hitreje pa je, če jih za nekaj časa (pribl. 20 min) položimo v ventilacijsko pečico, katero segrejemo na najnižjo temperaturo (50 – 60 stopinj Celzija).

Obliv postane trd in suh, medenjake pa lahko pospravimo v škatlo enega na drugega, brez bojazni, da bi se zlepili.

Naj bo sladkanje prijetno!

Ocena:
Skupaj: 12 Povprečno: 4.9]

Mojca A

Od malih nog sem bila mamin "asistent" v kuhinji in ta vloga mi je bila všeč. Rada jem in rada pečem, kuham malo manj, zato so tudi moji recepti bolj sladki, se pa najde tudi kakšen recept za lačen želodček, kateremu sladica šele sledi. Najbolj mi je v veselje, ko moje mojstrovine kmalu čudežno izginejo, domači pa se zadovoljno oblizujejo. :)

Dodaj odgovor