Enostavni čokoladni mousse iz aquafabe (veganski)
Print Friendly, PDF & Email

Mousse je sladica iz čokoladne pene, ki se pripravi enostavno, z malo osnovnih sestavin, vendar nudi polni okus in rahlo penasto teksturo. Od običajnih receptov se loči po glavni sestavini -aquafabi. Sladica je zato primerna tudi za vegane. Aquafaba je eno boj presenetljivih kuharičnih odkritij zadnjih let, ki je navdušil vegane in alergike na jajca. Aquafaba je voda, v kateri so se kuhale stročnice, kot so fižol, največkrat pa se uporablja voda, v kateri se je kuhala čičerika. Voda po kuhanju in ohlajanju postane sluzasta in deluje kot vezivo. Spominja na beljake jajc in šele leta 1014 naj bi odkrili, da se ob stepanju takšna voda prav zares spremeni v sneg, oziroma v sestavino, ki močno spominja na sneg. Iz nje lahko pripravljamo podobne sladice, torej vetrce, obliv in okrasje za torto in podobno. Ta recept pa predstavlja čokoladno sladico, ki jo pripravimo brez pečenja.

Za aquafabo torej uporabimo tekočino, ki je ostala ob kuhanju stročnic, najbolje čičerike. Osebno mi je pri tem všeč, da izkoristimo nekaj, kar običajno vržemo stran. Včasih sem imela slab občutek, da odcejam takšno vodo, ker so stročnice med kuhanjem v njej zagotovo pustile svoje sestavine. To je zlasti dobra novica za ljubitelje čičerike, kamor štejem tudi sebe. Lahko uporabimo tekočino, ki v kateri smo po namakanju sami skuhali stročnice, ali pa kar tekočino iz konzerve. Pri tem preverimo, ali je brez dodanih konzervansov, običajno so sestavine le voda in sol.

Podobni recepti poleg aquafabe uporabljajo tudi nekaj, kar utrjuje peno, kot je recimo vinski kamen. Sama razen sladkorja in čokolade ne dodajam ničesar, sladica je prav tako dobrega izgleda in teksture, je pa res, da po kakšnem dnevu stanja v hladilniku na dnu kozarca nastane majhna plast tekočine. Vendar običajno tako dolgo ta sladica ne zdrži, ker je preveč zaželena, da bi se tako dolgo skrivala v hladilniku.

enostavni-cokoladni-mousse-iz-aquafabe2

Enostavni čokoladni mousse iz aquafabe – pripomočki:

  • električni mešalnik
  • metlica za mešanje
  • posoda za vodno kopel
  • posoda za stepanje
  • žlica
  • kozarci ali posodice za serviranje

Enostavni čokoladni mousse iz aquafabe – sestavine:

Za 3 porcije

  • temna čokolada (jedilna) 90g
  • aquafaba iz ene konzerve ali 120ml
  • sladkor v prahu 2 žlici
  • sol, če voda še ni soljena

Enostavni čokoladni mousse iz aquafabe – postopek:

Če uporabljamo vodo, v kateri smo sami skuhali stročnice, pazimo, da jih nismo kuhali v preveliki količini vode. Voda bo postala bolj lepljiva in gosta, ko se bo ohladila, ali pa naslednji dan. Če uporabljamo vodo iz konzerve, jo le odlijemo v posodo.  Pred uporabo jo lahko segrejemo in spet shladimo.

enostavni-cokoladni-mousse-iz-aquafabe3

Čokolado stopimo v vodni kopeli. Premešamo in postavimo na hladno. Nikoli ne uporabimo vroče topljene čokolade, pustimo jo, da se pohladi na sobno temperaturo.  Če bomo uporabili prevročo čokolado, se bo sneg sesedel. Čokolada naj bo ohlajena, a še vedno tekoča, da se jo da pomešati.

Za stepanje aquafabe uporabimo primerno posodo za stepanje. Upoštevamo, da bo pena precej narasla. Pazimo, da je posoda čista in da po stenah posode slučajno ni ostankov maščob. Priklopimo električni mešalec, lahko kar na največjo hitrost. Stepanje traja kar nekaj časa, vsekakor več kot 5 minut. Počasi bomo videli, da voda prične dobivati belo barvo in postaja pena, ki je po videzu enaka kot stepen beljak – sneg. Tudi, ko je pena že narasla, mešamo, da postane trda. Proti koncu dodamo sladkor v prahu in po potrebi ščepec soli. Ko smo končali, mora pena ostati v takšnem položaju, kot smo jo pustili, tudi če posodo obrnemo na glavo.

enostavni-cokoladni-mousse-iz-aquafabe4

Preverimo, če je čokolada dovolj pohlajena. Z metlico postopoma vmešamo stopljeno čokolado v peno. Mešamo rahlo in previdno, a se mora čokolada vseeno razporediti in čokoladno obarvati celotno peno. Pena bo po tem, ko smo dodali čokolado, sicer malo upadla, vendar ne veliko.

enostavni-cokoladni-mousse-iz-aquafabe1

Tako, čokoladni mousse je narejen. Razporedimo ga v 3 manjše kozarce, pomagamo si z žlico. Pred serviranjem postavimo za vsaj pol ure v hladilnik, da se pena še strdi in malo spremeni teksturo. Mousse je kremast in rahel, v peni ostajajo rahli mehurčki. Dober tek!
enostavni-cokoladni-mousse-iz-aquafabe5

Ocena:
Skupaj: 0 Povprečno: 0]

cimet in vanilija

Hrana je moja strast. Preko okusov rada spoznavam nove zgodbe in se spominjam preteklih let.

Dodaj odgovor