Maline in temna čokolada za posladek
Maline in temna čokolada za posladek takrat, ko nujno potrebujete nekaj za dvig razpoloženja a nimate ne časa ne energije za pripravo. Hitro pripravljena sladica tudi za zahtevne gurmane! Grenkobo temne čokolade zaokroži pikantna in kisla malina, aromo pa doda še rum in muškatni orešček, spodaj pa nekaj kompaktnega – mmmmm . . .
Maline in temna čokolada za posladek – pripomočki:
- dva manjša lončka
- dve žlici
- posodice za serviranje
- kuhinjska merica
Maline in temna čokolada za posladek – sestavine:
Čokoladna krema:
- 1,5 dl sladke smetane
- 60 g temne čokolade (65 % ali več)
- sveže riban muškatni orešček (lahko tudi cimet)
- 2 jušni žlici ruma
Malinova krema:
- 100 g svežih ali zamrznjenih malin
- 1 čajna žlička sladkorja
Podloga za kreme:
- 2 krhka piškota ali dve rezini koruznega kruha z bučnimi semeni
- 2 žlici ruma ali kave
Količine so primerne za dve osebi, čas priprave 10 minut, hlajenje pol ure ali več. Če je res velika potreba lahko pojeste tudi toplo.
Maline in temna čokolada za posladek – postopek priprave
V manjši lonček stresete 100 g svežih ali zamrznjenih malin in 1 čajno žličko sladkorja. Segrejete in na tihem ognju pokuhate le toliko, da maline izgubijo čvrstost. V drugi lonček nalijete 1,5 dl sladke smetane, dodate 60 g nalomljene temne čokolade in nariban muškatni orešček. Sestavine ob stalnem mešanju na tihem ognju kuhate nekaj minut, da dobite gladko kremo.
V vsako posodico za serviranje dajte po en krhki piškot ali košček kruha in ga prelijte z žlico ruma ali kave. Sladico lahko podložite udi z rezino marmornega kolača.
Čez piškote dolijte malinovo kremo in preko nje še čokoladno kremo ter za pol ure postavite na hladno. Postopek lahko tudi obrnete in najprej v posodo nalijete čokoladno kremo in preko nje malinovo.
Po vrhu okrasite s svežo ali zamrznjeno malino (lahko dodate tudi stepeno sladko smetano).