Maline in temna čokolada za posladek
Print Friendly, PDF & Email

Maline in temna čokolada za posladek takrat, ko nujno potrebujete nekaj za dvig razpoloženja a nimate ne časa ne energije za pripravo. Hitro pripravljena sladica tudi za zahtevne gurmane! Grenkobo temne čokolade zaokroži pikantna in kisla malina, aromo pa doda še rum in muškatni orešček, spodaj pa nekaj kompaktnega – mmmmm . . .

Maline in temna čokolada za posladek – pripomočki:

 • dva manjša lončka
 • dve žlici
 • posodice za serviranje
 • kuhinjska merica

Maline in temna čokolada za posladek – sestavine:

Čokoladna krema:

 • 1,5 dl sladke smetane
 • 60 g temne čokolade (65 % ali več)
 • sveže riban muškatni orešček (lahko tudi cimet)
 • 2 jušni žlici ruma

Malinova krema:

 • 100 g svežih ali zamrznjenih malin
 • 1 čajna žlička sladkorja

Podloga za kreme:

 • 2 krhka piškota ali dve rezini koruznega kruha z bučnimi semeni
 • 2 žlici ruma ali kave

Količine so primerne za dve osebi, čas priprave 10 minut, hlajenje pol ure ali več. Če je res velika potreba lahko pojeste tudi toplo.

Maline in temna čokolada za posladek – postopek priprave

V manjši lonček stresete 100 g svežih ali zamrznjenih malin in 1 čajno žličko sladkorja. Segrejete in na tihem ognju pokuhate le toliko, da maline izgubijo čvrstost. V drugi lonček nalijete 1,5 dl sladke smetane, dodate 60 g nalomljene temne čokolade in nariban muškatni orešček. Sestavine ob stalnem mešanju na tihem ognju kuhate nekaj minut, da dobite gladko kremo.

V vsako posodico za serviranje dajte po en krhki piškot ali košček kruha in ga prelijte z žlico ruma ali kave. Sladico lahko podložite udi z rezino marmornega kolača.

Čez piškote dolijte malinovo kremo in preko nje še čokoladno kremo ter za pol ure postavite na hladno. Postopek lahko tudi obrnete in najprej v posodo nalijete čokoladno kremo in preko nje malinovo.

 

Po vrhu okrasite s svežo ali zamrznjeno malino (lahko dodate tudi stepeno sladko smetano).

Pameten nasvet
Za pripravo takšnih sladic je pametno imeti vedno na zalogi čokolado, smetano in maline v zamrzovalniku saj nikoli ne veste kdaj bo želja po sladkem ali na vratih nenapovedani gosti.  
O sestavinah in prehranski vrednosti
Temna čokolada vsebuje veliko antioksidantov in snovi, ki pomagajo pri nastajanju hormona sreče. Maline vsebujejo minerale, vitamine in sadne kisline, ki dvignejo kislo bazični učinek sladice. Z dodatkom muškatnega oreščka pa je sladica obogatena tudi s snovmi, ki spodbujajo izločanje žolčnih sokov in podpirajo delovanje jeter. Ker sladica vsebuje kar precej maščobe je zaradi dodatka muškatnega oreščka bolje prebavljiva zato z njim nikar ne skoparite. Diabetiki jo naj uživajo v manjših količinah in krhki piškot zamenjajo z rezino rženega ali polnovrednega kruha (lahko pa dodajo tudi žličko konopljinih semen). 
Ocena:
Skupaj: 5 Povprečno: 4]

Irena Franić

Kuhanje in kreiranje novih receptov, uživanje ob dobro pripravljenem obroku v prijetni družbi. Vse to mi daje pravo energijo in dobro se počutim v svoji koži. Moj »način življenja« bi rada delila z vami! Vesela bom, če boste iz tega čudovitega potovanja v magični svet kulinarike odšli bogatejši za kakšno koristno izkušnjo, ki vam bo kasneje v pomoč tudi v domači kuhinji.

Dodaj odgovor