Krhki piškoti Skalce
Če si ljubitelj piškotov z dodatkom suhega sadja in oreščkov, so krhki piškoti skalce, odlični zate. Postopek je sila enostaven in nezahteven, vključite pa lahko tudi par otroških rok za dodatno pomoč. Krhki piškoti skalce pašejo v hladnejših dneh ob skodelici čaja in dobri knjigi.
Pripomočki za piškote skalce:
- pekač obložen s peki papirjem
Sestavine za piškote skalce:
(za 1 pekač piškotov)
- 170 g masla (sobne temperature)
- 180 g sladkorja
- 500 g gladke moke
- 2 večji jaci
- 4 žlice mleka
- naribana limonina lupina
- pol žličke cimeta
- 1 pecilni prašek
- 50 g sesekljanih orehov in lešnikov ali drugih oreščkov
- 50 g rozin ali kakšno drugo suho sadje po izbiri
Postopek priprave:
Na deski z ostrim nožem drobno nasekljamo oreščke in suho sadje po izbiri. Sama imam najraje orehe, lešnike in rozine. Odlično pa se podajo tudi suhe marelice ali fige.
V drugi posodi z električnim mešalnikom penasto stepemo maslo, ki je sobne temperature, s sladkorjem. Temu dodamo še 2 večji jajci, limonino lupino in mleko. Ko je vse skupaj zmešano v enakomerno zmes, dodamo suhe oreščke in suho sadje.
Z lopatko nežno premešamo sestavine skupaj. Postopoma dodajamo presejano moko s pecilnim praškom in cimetom. Že na oko med mešanjem vidimo, da zmes postaja taka kot mora biti za krhke piškote skalce – da se testo “trga” in je kompaktno.
Pečico prižgemo na 180 °C, pekač pa obložimo s peki papirjem. Piškoti imajo na koncu obliko majhnih skal, saj so malenkost nazobčani in nepravilne oblike. To dosežemo tako, da vzamemo 2 žlički – z eno zajamemo maso, položimo jo na drugo žličko in oblikujemo za oreh velike kroglice, ki pa niso gladke, temveč nazobčane. Pečemo jih 20-25 minut, dokler se ne obarvajo v zlato rumeno barvo. Ko slakce vzamemo iz pečice jih pustimo na pekaču, da se do-pečejo.
Skuhajte si še skodelico čaja in uživajte v teh krhkih piškotih skalce.