Krhki flancati
Krhki flancati so odlični za grizljanje, krhke teksture, ki se kar stopi v ustih. V času pustnih dni, pa sploh ne smejo manjkati! Priprava ni težavna. Poskusite! 🙂
Krhki flancati – pripomočki:
- štedilnik
- ponev ali kozica za cvrenje
- skleda 3x
- kuhalnica
- električni mešalnik
- kuhinjska tehtnica
- lopatica za pobiranje cvrtja
- valjar
- nož za testo
- papirnate brisačke
Krhki flancati – sestavine:
- 500 g moke
- 4 jajca
- 80 g mehkega masla (na sobni temperaturi)
- žlica ruma
- sok 1/2 limone
- 50 g sladke smetane
- ščep soli
- 80 g sladkorja
- olje za cvrtje
- sladkor v prahu za posip
- moka za valjanje
Krhki flancati – postopek:
Pripravimo 2 skledi, v eno denemo vse suhe sestavine, torej moko, sladkor in sol, ter premešamo s kuhalnico. V drugi, z električnim mešalnikom skupaj dobro zmešamo mokre sestavine, torej jajca, maslo, rum, sok limone in smetano.
Nato mokre sestavine zlijemo k suhim, malenkost jih povežemo skupaj s kuhalnico in zamesimo v gladko testo. Testo naj počiva cca. 20 minut, da malo “odleži”.
Nato testo denemo na pomokano površino in ga z valjarjem razvaljamo na cca. 2 mm debeline. Bolj kot bo testo na tanko razvaljano, bolj bodo flancati krhki in hrustljavi. Nato vzamemo nož za testo in iz testa režemo rombe velike cca. 3×4 cm, oz. po želji, v katere naredimo še par zarezic.
Če želite, lahko vsak flancat posebej “obrnete”, tako da, primete za zgornji konec romba in ga potisnete čez eno od zarezic, ter rahlo potegnete.
Na štedilnik postavimo ponev, v katero naplonimo toliko olja, da pokrije cca. 2 cm višine kozice. Ko se olje dovolj segreje, vanj polagamo še ne pečene flancate.
Zapečemo jih do zlato rumene, ali če želite bolj zapečene, zlato rjave barve. Pazimo, da jih ne zažgemo.
Ko so pečeni, jih s pomočjo lopatice odlagamo v skledo, obloženo s papirnatimi brisačkami.
Posipamo jih s sladkorjem v prahu.
Nom nom in dober tek! 😉
-Balubah