Krhki flancati
Print Friendly, PDF & Email

Krhki flancati so odlični za grizljanje, krhke teksture, ki se kar stopi v ustih. V času pustnih dni, pa sploh ne smejo manjkati! Priprava ni težavna. Poskusite! 🙂

krhki-flancati-8

Krhki flancati – pripomočki:

  • štedilnik
  • ponev ali kozica za cvrenje
  • skleda 3x
  • kuhalnica
  • električni mešalnik
  • kuhinjska tehtnica
  • lopatica za pobiranje cvrtja
  • valjar
  • nož za testo
  • papirnate brisačke

Krhki flancati – sestavine:

  • 500 g moke
  • 4 jajca
  • 80 g mehkega masla (na sobni temperaturi)
  • žlica ruma
  • sok 1/2 limone
  • 50 g sladke smetane
  • ščep soli
  • 80 g sladkorja
  • olje za cvrtje
  • sladkor v prahu za posip
  • moka za valjanje

Krhki flancati – postopek:

Pripravimo 2 skledi, v eno denemo vse suhe sestavine, torej moko, sladkor in sol, ter premešamo s kuhalnico. V drugi, z električnim mešalnikom skupaj dobro zmešamo mokre sestavine, torej jajca, maslo, rum, sok limone in smetano.

krhki-flancati

Nato mokre sestavine zlijemo k suhim, malenkost jih povežemo skupaj s kuhalnico in zamesimo v gladko testo. Testo naj počiva cca. 20 minut, da malo “odleži”.

krhki-flancati-1

Nato testo denemo na pomokano površino in ga z valjarjem razvaljamo na cca. 2 mm debeline. Bolj kot bo testo na tanko razvaljano, bolj bodo flancati krhki in hrustljavi. Nato vzamemo nož za testo in iz testa režemo rombe velike cca. 3×4 cm, oz. po želji, v katere naredimo še par zarezic.

krhki-flancati-2

Če želite, lahko vsak flancat posebej “obrnete”, tako da, primete za zgornji konec romba in ga potisnete čez eno od zarezic, ter rahlo potegnete.

krhki-flancati-3

Na štedilnik postavimo ponev, v katero naplonimo toliko olja, da pokrije cca. 2 cm višine kozice. Ko se olje dovolj segreje, vanj polagamo še ne pečene flancate.

krhki-flancati-4

Zapečemo jih do zlato rumene, ali če želite bolj zapečene, zlato rjave barve. Pazimo, da jih ne zažgemo.

krhki-flancati-5

Ko so pečeni, jih s pomočjo lopatice odlagamo v skledo, obloženo s papirnatimi brisačkami.

krhki-flancati-7

Posipamo jih s sladkorjem v prahu.

Nom nom in dober tek! 😉

-Balubah

Ocena:
Skupaj: 43 Povprečno: 4.3]

Dodaj odgovor