Jaffa kroglice
Jaffa kroglice so enostavna in hitro pripravljena sladica. V njih se čudovito prepletata in dopolnjujeta okusa pomaranče in čokolade. Morate jih poskusiti.
Jaffa kroglice – pripomočki:
- kuhinjska tehtnica
- sekljalnik/blender
- nož
- deska za rezanje
- aparat ali dve kozici (ena večja, druga manjša) za taljenje čokolade
- plastična posoda
- žlica
- peki papir
- krožnik
Jaffa kroglice – sestavine:
(za 25-30 kroglic)
- 300 g piškotov
- 1 dl pomarančnega soka (0,5 dl + dodatno, po potrebi, še 0,5 dl)
- naribana lupinica 1 pomaranče (bio!)
- 80 g marelične marmelade
- 20 g kakava
- 50 g temne čokolade (vsaj 70 % kakava)
Dodatno še:
- 20 g zmletih piškotov
- 100 g stopljene temne čokolade (vsaj 70 % kakava)
Jaffa kroglice – priprava:
V sekljalniku zmeljemo piškote in nad paro stopimo čokolado. Čokolado predhodno narežemo na manjše koščke, da se hitreje stopi.Vse sestavine damo v plastično posodo in premešamo. Ne prilijemo vsega pomarančnega soka naenkrat, ampak ga najprej prilijemo le 0,5 dl in ga nato, če je masa presuha in se drobi, še postopoma dodajamo. Dobiti moramo čvrsto maso, ki se ne drobi, ampak se lepo sprime skupaj.
Iz tako pripravljene mase z rokama oblikujemo približno za oreh velike kroglice.
Polovico kroglic povaljamo v zmletih piškotih, polovico jih oblijemo s čokolado.
Iz čokolade (če je kaj ostane) naredimo čokoladne praline z limeto ali čokoladne praline z marcipanom.
Uživajte v okusih!