Jabolčni zavitek z vaniljevo kremo
Jabolčni zavitek je preprosta sladica, ki vzbudi nostalgijo. Je sladica naših mam in babic. To tradicionalno sladico, bomo v tej recepturi obogatili z vaniljevo kremo, ki se odlično poda k jabolčnem zavitku.
Jabolčni zavitek z vaniljevo kremo – pripomočki:
- ribežen za ribanje jabolk
- metlica za stepanje
- silikonski čopič
- pekač
- kozica za pripravo vaniljeve kreme
- papir za peko
Jabolčni zavitek z vaniljevo kremo – sestavine:
- 500 g listnatega testa (ki ga kupimo, ali pa naredimo sami doma)
- 1,5 kg jabolk
- 15 dag sladkorja
- 4 dag masla
- cimet
- limonina lupina ene limone
- rezani mandlji
- 5 dag rozin
- 6 dag krušnih drobtin
- vaniljeva krema
- sladka smetana za dekoracijo
Čas priprave in peke: ena ura in pol.
Jabolčni zavitek z vaniljevo kremo – postopek priprave:
Jabolka olupimo in odstranimo pečke, nakar jih naribamo, jim dodamo sladkor, vanilin sladkor, cimet po okusu in limonino lupinico ene limone. Mandlje malo popražimo, da dobijo močnejši okus, jih dodamo jabolkom in nato vse skupaj premešamo.
Testo razgrnemo in 1/3 testa potresemo z prepraženimi drobtinami in nadevamo z prej pripravljenimi jabolki. Preostalo testeno ploskev premažemo s stopljenim maslom, robove testa namažemo z razžvrkljanim jajcem.
Robove, levo in desno prepognemo navznoter, ter nato zavijemo.
Položimo na pekač s podloženim peki papirjem in pečemo na 180 stopinj celzija 45 minut.
Serviramo z vaniljevo kremo, in sladko smetano, ter lističi mete.
Dober tek!