Čokoladno pomarančni piškoti
Čokoladno pomarančna kombinacija je zmagovalna skoraj pri vseh sladicah. Tako pri tortah, kremah, kot tudi pri piškotih. Če pa piškoti vsebujejo še čokoladno polnilo, z njimi ne moremo zgrešiti ne pri naših domačih, kot tudi ne pri drugih gostih.
Pripomočki za čokoladno pomarančne piškote:
- pečica
- papir za peko
- ribežen
- kuhalnica
Sestavine za čokoladno pomarančne piškote
Za približno 60 piškotov:
- 420 g gladke pšenične moke TIP500
- 35 g kakava v prahu
- 20 g čokolade v prahu
- 110 g sladkorja
- 200 g masla
- 3 jajca
- 5 g pecilnega praška
- naribana lupinica ene bio pomaranče
- 1 žlica ruma
Polnilo:
- 100 g čokolade za kuhanje
- 30 g masla
- 0,3 dl sladke smetane
- naribana lupinica ene bio pomaranče
Postopek čokoladno pomarančne piškote:
Vse sestavine za čokoladno pomarančne piškote si pripravimo na sobno temperaturo. Natehtamo moko, ji dodamo sladkor, pecilni prašek, kakav ter čokolado v prahu. Vse dobro premešamo.
Dodamo jajca, maslo, rum ter na ribežen naribamo pomarančno lupinico.
Vse skupaj sedaj dobro pregnetemo. Dobiti moramo zelo kompaktno maso, nikakor premehko, saj se nam bodo v tem primeru piškoti med peko preveč razlezli.
Testo damo v hladilnik vsaj za 2 uri (najbolje čez noč), da se celotna masa res dobro ohladi.
Sedaj oblikujemo približno 12 do 14 gramske kroglice, ki jih polagamo na pekač obložen s papirjem za peko. Med kroglicami naj bo prostora 2 do 3 cm – med peko se bodo namreč malce razširile. Vanje v sredini naredimo luknje – jaz si pomagam kar z ročajem od kuhalnice. Te luknje naj bodo kar velike in globoke, saj se bodo med peko zmanjšale približno za polovico.
Pekač sedaj čimprej damo v pečico za 8 minut, ki smo jo predhodno segreli na 200 °C. Klasična peka. Po osmih minutah damo pekač iz pečice in čokoladne piškote ohladimo na sobni temperaturi.
Sedaj pripravimo čokoladno pomarančno polnilo tako, da na pari stopimo čokolado skupaj z maslom in smetano ter nato dodamo še naribano pomarančno lupinico.
Dobro premešamo, delno ohladimo in s tem polnilom s pomočjo čajne žličke ali servirne vrečke napolnimo piškote.
Krhke čokoladno pomarančne piškote pustimo par ur, da se čokolada strdi. Nato jih lahko takoj ponudimo, v dobro zaprti posodi za piškote pa počakajo tudi dlje časa.
Dober tek! 😊