Čokoladna torta brez mleka in jajc
Bi kos čokoladno čokoladne tortice? Seveda! 🙂 Čokoladna torta brez mleka in jajc spada med enostavne tortice, nižje višine. Za njeno pripravo ne potrebujemo niti tehtnice, super, kajne? To tortico si lahko privoščijo tudi tisti, ki ne smejo uživati mleka in jajčk.
Čokoladna torta brez mleka in jajc – pripomočki:
- večja posoda
- čajna skodelica (za mero)
- 1 velika žlica
- 1 čajna žlička
- cedilo
- model za torto (okrogel)
Čokoladna torta brez mleka in jajc – sestavine:
Biskvit:
- 1,5 skodelice bele moke
- 3 žlice kakava v prahu
- 1 čajna žlička sode bikarbone
- 1 skodelica kristalnega sladkorja
- 0,5 čajne žličke soli
- 1 čajna žlička belega kisa
- 1 čajna žlička vanilijevega ekstrata ali vanilin sladkor
- 5 žlic rastlinskega olja
- 1 skodelica vode
Čokladni preliv:
- 100 g temne čokolade
- 1 žlička kokosovega olja
Dekoracija:
- nekaj ščepcev kokosove moke
- po želji: perlice, sladkorni okraski
Čokoladna torta brez mleka in jajc – postopek:
V posodo presejemo 1,5 skodelice bele moke in 3 žlice kakava v prahu.
Dodamo eno skodelico kristalnega sladkorja, pol čajne žličke soli in eno čajno žličko sode bikarbone.
Dobro premešamo vse suhe sestavine in z žlico naredimo 3 jamice.
V prvo jamico damo 1 čajno žličko belega kisa, v drugo jamico eno čajno žličko vanilijevega ekstrata, v tretjo jamico pa 5 žlic rastlinskega olja.
Dobro premešamo in dodamo še eno skodelico vode.
Mešamo tako dolgo, da dobimo gladko čokoladno maso. Ta je nekoliko redka, a tako mora biti.
Maso zlijemo v namaščen in pomokan model za torto in pečemo dobre pol ure v predhodno ogreti pečici na 180° C.
Z zobotrebcem preverimo, če je čokoladna torta brez mleka in jajc dovolj pečena. Biskvit je namreč zelo temne barve, in nas lahko hitro zavede. Biskvit ohladimo, nato pa premažemo s čokoladno glazuro. Na vodni pari stopimo 100 g temne čokoalde in dodamo 1 žličko kokosovega olja.
Na koncu tortico še okrasimo. Posujemo jo s kokosovo moko, lahko pa po želji uporabimo tudi kaj drugega (npr. lističe mandljev, lešnike, jagode …).