Čokoladni kolač iz topinamburja
Poznate topinambur? To je zelo zdravilna zelenjava z okusom po oreščkih. Večinoma se iz njega lahko naredijo juhe, pireji ali solate, saj se lahko uživa tudi surov. Sodelavka mi je nekaj časa nazaj postavila izziv, da naj naredim iz njega kakšno sladko jed in tako je nastal čokoladni kolač iz topinamburja.
Sestavine za kolač so čisto enostavne: nariban topinambur, moka, zmleti lešniki ali mandlji in kokosov sladkor. Za dodatek sem dodala še narezane suhe slive, odličen okus naredijo tudi rozine. V kolač sem še dodala olivno olje in ovsen napitek.
Tisti, ki so ga poizkusili, so bili prijetno presenečeni nad okusom, saj se okusa po topinamburju sploh ne čuti ter jih je kolač zelo navdušil.
Topinambur ali laška repa, nekateri ga poznajo tudi pod imenom jeruzalemska artičoka, je zelo zdravilna zelenjava. Priporoča se v prehrani diabetikov, saj pomaga uravnavati raven sladkorja v krvi. Zelo koristen in odličen je tudi pri prebavi in pomaga pri uravnavanju holesterola. Lahko ga uživate kuhanega, pečenega ali surovega.
Pripomočki za čokoladni kolač iz topinamburja
- pravokotni pekač velikosti 23 x 14 cm
Sestavine za čokoladni kolač iz topinamburja
- 110 g naribanega topinamburja
- 120 g pirine bele moke
- 30 g kokosovega sladkorja
- 50 g mletih lešnikov (lahko tudi mandljev)
- 10 g kakava
- ščepec soli
- 1 žlička vinskega kamna
- 40 g suhih sliv (lahko tudi rozine)
- 5 žlic olivnega olja
- 150 ml ovsenega napitka
Kako naredimo čokoladni kolač iz topinamburja
Topinambur je naprej potrebno umiti in dobro skrtačiti pod vodo, lahko ga, seveda, tudi olupimo. Nato ga naribamo v posodo, dodamo moko, sol ter vinski kamen.
Nato odtehtamo in dodamo še zmlete lešnike (lahkot udi mandlje) in kokosov sladkor.
Suhe slive narežemo na manjše koščke, odtehtamo še kakav. Oboje dodamo k ostalim sestavinam, nato dolijemo še olivno olje in ovsen napitek.
Ventilacijsko pečico prižgemo na 170 °C ter spodaj, pod rešetke, postavimo ognjevarno posodo z vodo, to bo naredilo kolač bolj mehak.
Vse sestavine zmešamo in združimo z žlico, ter maso nadevamo v pekač, katerega predhodno namažemo z oljem ali obložimo s papirjem za peko. Kolač naj se peče cca. 45 minut.
Preden kolač narežemo, ga pustimo, da se malo ohladi.
Zdravo sladkanje vam želim.