Čokoladni kolač iz topinamburja
Print Friendly, PDF & Email

Poznate topinambur? To je zelo zdravilna zelenjava z okusom po oreščkih. Večinoma se iz njega lahko naredijo juhe, pireji ali solate, saj se lahko uživa tudi surov. Sodelavka mi je nekaj časa nazaj postavila izziv, da naj naredim iz njega kakšno sladko jed in tako je nastal čokoladni kolač iz topinamburja.

Sestavine za kolač so čisto enostavne: nariban topinambur, moka, zmleti lešniki ali mandlji in kokosov sladkor. Za dodatek sem dodala še narezane suhe slive, odličen okus naredijo tudi rozine. V kolač sem še dodala olivno olje in ovsen napitek.

Tisti, ki so ga poizkusili, so bili prijetno presenečeni nad okusom, saj se okusa po topinamburju sploh ne čuti ter jih je kolač zelo navdušil.

Topinambur ali laška repa, nekateri ga poznajo tudi pod imenom jeruzalemska artičoka, je zelo zdravilna zelenjava. Priporoča se v prehrani diabetikov, saj pomaga uravnavati raven sladkorja v krvi. Zelo koristen in odličen je tudi pri prebavi in pomaga pri uravnavanju holesterola. Lahko ga uživate kuhanega, pečenega ali surovega.

ČOKOLADNI KOLAČ IZ TOPINAMBURJA

Pripomočki za čokoladni kolač iz topinamburja

 • pravokotni pekač velikosti  23 x 14 cm

Sestavine za čokoladni kolač iz topinamburja

 • 110 g naribanega topinamburja
 • 120 g pirine bele moke
 • 30 g kokosovega sladkorja
 • 50 g mletih lešnikov (lahko tudi mandljev)
 • 10 g kakava
 • ščepec soli
 • 1 žlička vinskega kamna
 • 40 g suhih sliv (lahko tudi rozine)
 • 5 žlic olivnega olja
 • 150 ml ovsenega napitka

Kako naredimo čokoladni kolač iz topinamburja

Topinambur je naprej potrebno umiti in dobro skrtačiti pod vodo, lahko ga, seveda, tudi olupimo. Nato ga naribamo v posodo, dodamo moko, sol ter vinski kamen.

ČOKOLADNI KOLAČ IZ TOPINAMBURJA

Nato odtehtamo in dodamo še zmlete lešnike (lahkot udi mandlje) in kokosov sladkor.

ČOKOLADNI KOLAČ IZ TOPINAMBURJA

Suhe slive narežemo na manjše koščke, odtehtamo še kakav. Oboje dodamo k ostalim sestavinam, nato dolijemo še olivno olje in ovsen napitek.

Ventilacijsko pečico prižgemo na 170 °C ter spodaj, pod rešetke, postavimo ognjevarno posodo z vodo, to bo naredilo kolač bolj mehak.

ČOKOLADNI KOLAČ IZ TOPINAMBURJA

Vse sestavine zmešamo in združimo z žlico, ter maso nadevamo v pekač, katerega predhodno namažemo z oljem ali obložimo s papirjem za peko. Kolač naj se peče cca. 45 minut.

ČOKOLADNI KOLAČ IZ TOPINAMBURJA

Preden kolač narežemo, ga pustimo, da se malo ohladi.

OLAČ IZ TOPINAMBURJA

Zdravo sladkanje vam želim.

Ocena:
Skupaj: 2 Povprečno: 4]

spela

Že od malega zelo rada kuham. Veselje do kuhanja in peke mi je predala moja babi, ki je bila učiteljica gospodinjstva. Znala je speči najboljšo torto. Zelo uživam v dobrih in preprostih jedeh. Ker je imel moj sin alergijo na kravje mleko in jajca poizkušam kuhati in peči vse brez tega. S sinom velikokrat pečeva skupaj zato se trudim, da so moji recepti enostavni in zdravi.

Dodaj odgovor