Bučna pita v pajkovi mreži
Bučna pita v pajkovi mreži ne bo razočarala ljubiteljev te vrste peciv s svojim prefinjenim in posebnim okusom. V času noči čarovnic, se buč pri hiši ne manjka, z zabavno dekoracijo s temno čokolado, ki spominja na pajkovo mrežo, bo ta sladica perfektna. Ta recept je enostaven za pripravo, odlična sladica po večerji na noč čarovnic, kot tudi za otroško zabavo, saj bodo mali navihanci navdušeni nad pajkovo mrežo.
Pripomočki za pripravo bučne pite
- pekač in peki papir
- 2 mali kozici
- multipraktik
- skleda
- peč
- hladilnik
Sestavine za pripravo bučne pite
Za dno:
- 250g polnozrnatih piškotov
- 150g masla
- 2 žlici rjavega sladkorja
Za nadev:
- 200 g sladkorja
- 3žlice limoninega soka
- 2 jajci in 2 rumenjaka
- 60 ml vode
- 1 žlička cimeta
- 250 g buče
- 200 ml smetane
- ½ žličke ingverja v prahu
- 500 g Philadelphie
- ščepec soli
Postopek priprave bučne pite
Začeli bomo z dnom, ki ga bomo pripravili z piškotov. Na zmernem ognju stopimo maslo.
Polnozrnate piškote in sladkor zmiksamo v multipraktiku. Zmlete piškote preložimo v skledo in jim dodamo stopljeno maslo ter vse dobro premešamo.
Zmes prestavimo v pekač, cca 24 cm premera, ki smo ga oblekli z peki papirjem in s pomočjo žlice potlačimo. Paziti moramo, da ne pozabimo narediti tudi robu z piškotov.
Pekač damo v hladilnik za 30 minut in med tem pripravimo nadev.
Najprej pripravimo bučo: operemo jo, olupimo in zrežemo na kocke, nato jo skuhamo.Kuhamo jo 20 minut v kozici s 60 ml vode na srednji jakosti.
V mešalnik damo sir, sladkor in bučo, ko se le ta pohladi. Nato dodamo ingver, limonin sok, cimet, sol, smetano in jajca. Če želite bolj žive, oranžne, barve pito, uporabite raje beli kot rjavi sladkor.
Mešalnik prižgemo za par minut, da dobimo gladko zmes.
Rezultat mora bit gladek in kremen.
Dobljeno zmes zlijemo v pekač, ki ga nato postavimo v predhodno segreto peč na 190 ⁰C. Pečemo 50 minut.
Ko je pita pečena jo pustimo malo počivati kar v peči, da se sesede. Ko je mlačna jo vzamemo ven in pustimo, da se do konca ohladi.
Okrasimo jo tako, da stopimo 100 g čokolade, preložimo v dresirno vrečko in z njo narišemo pajkovo mrežo.
Preden jo postrežemo, jo za 3 ure postavimo v hladilnik.
In eko pita je pronta!
Dober tek!