Biskvit za torto
Print Friendly, PDF & Email

Biskvit za torto po tem receptu bo vedno uspel in ne pade dol (seveda morate pri tem upoštevati, da vrat pečice med peko biskvita nikoli ne smete odpirati) in je, kar je najpomembnejše, okusen in mehak. Razrežete ga lahko na dva do tri oblate (sama ga ponavadi na dva) in, če želite, lahko po enaki recepturi naredite tudi čokoladno različico. Seveda takšen biskvit lahko spečete tudi v navadnem pekaču za pripravo drugega peciva, kje potrebujete biskvitno dno.
Priprava je enostavna, zato kar zavihajmo rokave in začnimo.

Pripomočki za pripravo biskvita za torto:

  • električni mešalnik
  • gostejše cedilo
  • posoda za pripravo zmesi
  • posoda za sneg iz beljakov
  • kuhinjska tehtnica
  • merilnik tekočin
  • silikonska lopatka ali kuhalnica
  • pečica
  • pekač premera 29 cm
  • rešetka za ohlajanje biskvita, kuhinjska krpa

Sestavine biskvita za torto

Za pekač premera 29 cm

  • 5 jajc
  • 100 g sladkorja
  • 250 g gladke bele moke tip 500
  • 1 zavojček pecilnega
  • 1 zavojček vaniljevega sladkorja
  • 1 dl mleka (lahko tudi vode)
  • 1 dl olja

In še:

  • maslo za namastitev pekača ali papir za peko

Priprava biskvita za torto

Najlažje nam bo, če si bomo pripravili vse sestavine in jih odmerili. Moko skupaj s pecilnim praškom presejemo skozi cedilo. Pripravimo si ostale sestavine, da jih bomo imeli pri roki. Pečico priklopimo in temperaturo nastavimo na 160 °C (ventilacijska pečica).

Namig
Tisti, ki bi želeli čokoladni biskvit, 5-6 žlic moke nadomestite s kakavom. V tem primeru skozi cedilo presejete moko, kakav in pecilni prašek.

Najprej ločimo jajca na beljake in rumenjake. Beljake, ki smo jih dali v eno posodo z električnim mešalnikom dobro stepemo tako, da dobimo trden sneg.

Kdaj je sneg dovolj trden? Ko posodo, v kateri je sneg iz beljakov, obrnemo na glavo oz. nagnemo in sneg ostane v posodi na svojem mestu.

Po tem, ko smo v sneg stepli beljake, rumenjakom, ki so v drugi posodi, dodamo sladkor in vaniljev sladkor in vse skupaj miksamo (metlic električnega mešalnika nam po tem, ko smo stepli beljake, ni potrebno umivati) tako dolgo, da zmes naraste in dobi kremno teksturo (cca. 3 minute na najvišji hitrosti).

Nato dodamo olje in mleko in ju vmešamo v jajčno zmes.

Sedaj postopoma, med stalnim mešanjem, žlico po žlico dodajamo moko s pecilnim praškom, ki smo jo presejali in jo dobro vmešamo v zmes za biskvit, da dobimo enotno zmes, ki nima grudic. Mešamo na srednji hitrosti.

Sedaj je čas še za zadnji korak – ročno in počasi s pomočjo silikonske lopatke vmešamo sneg iz beljakov. Vmešamo ga nežno in počasi tako, da maso pri tem privzdigujemo.

Dobljeno zmes za biskvit vlijemo v pekač za torte, ki smo ga pred tem namazali z maslom ali pa obložili s papirjem za peko.

Pečemo 30 minut v na 160 °C (ventilacijska pečica) predhodno ogreti pečici. Pomembno je, da med peko biskvita pečice ne odpirate. Ko je biskvit pečen, vrata pečice odpremo počasi in previdno, da ne naredimo ”vetra”. Če niste prepričani, ali je biskvit pečen, lahko v sredino zapičite zobotrebec, ki mora biti, po tem, ko ga izvlečete, suh.

Pečen biskvit postavimo na delovno površino, ga pustimo v pekaču in pokrijemo s kuhinjsko krpo, za katero pa svetujem, da ni oprana z mehčalcem. Pustimo toliko časa, da se pekač ohladi do te mere, da ga lahko primemo z rokami, nato pa pečen biskvit za torto nežno ”prekucnemo” na rešetko in ga pokrijemo in pustimo, da se popolnoma ohladi.

Ohlajen biskvit prerežemo na dva ali tri dele in že lahko sestavimo svojo najljubšo torto. Priporočam polnilo po receptu: jogurtove rezine, ki se jim ni moč upreti.

Uspešno peko in ustvarjanje želim!

Ocena:
Skupaj: 1 Povprečno: 5]

Irena Trojar

Rada ustvarjam, pišem, vrtnarim ... Zelo rada pa tudi kuham. In ko kuham rada eksperimentiram, se igram in ustvarjam povsem svoje jedi ... čisto vse pa začinim tudi z ljubeznijo. Upam, da vam bodo moji recepti všeč.

Dodaj odgovor