Biskvit s hruškami in prelivom
Biskvit s hruškami in prelivom – iz smetane, cimeta in sladkorja, je povsem preprosta, a božansko dobra in sočna sladica. S peko tega peciva res nimamo veliko dela, a je kljub temu tako dobro, da se ne bo nihče ustavil le pri enem kosu.
Po želji lahko hruške zamenjamo tudi z jabolki ali kakšnim drugim sadjem, h kateremu paše omamen okus cimeta.
Pripomočki za biskvit s hruškami:
- električni mešalnik
- pečica
- papir za peko
- pekač približnih mer 30 x 20 cm
Sestavine za biskvit s hruškami:
Za pekač približnih mer 30 x 20 cm
Biskvit:
- 250 g gladke moke
- 170 g sladkorja
- 3 jajca (srednje velika)
- 1 vanilin sladkor
- 1 pecilni prašek
- 1 dl mleka
- 0,4 dl olja
- 250 g do 300 g hrušk
Preliv:
- 600 g kisle smetane
- 1/2 žličke cimeta
- 100 g sladkorja
- 1 vanilin sladkor
Postopek za biskvit s hruškami in prelivom:
Na sobno temperaturo si pripravimo sestavine, ki jih bomo potrebovali za izdelavo biskvita: jajca, moko, sladkor, vanilin sladkor, pecilni prašek, mleko in olje.
Najprej v posodo ubijemo jajca (ni potrebno ločevanje rumenjakov od beljakov), dodamo sladkor ter vanilin sladkor in stepamo vse troje 5 do 7 minut. Da dobimo enotno, spenjeno, rumenkasto maso.
V drugo posodo presejemo moko s pecilnim praškom.
Ko dobimo spenjeno jajčno – sladkorno maso, ji med stepanjem dodamo mleko ter olje, nato pa še postopoma (po žlicah) presejano moko s pecilnim praškom.
Ko je masa enotna, jo vlijemo v pekač, katerega smo prej obdali s papirjem za peko.
Hruške operemo, osušimo in po potrebi olupimo. Ter narežemo na koščke približne velikosti en centimeter.
Sedaj koščke hrušk enakomerno razporedimo po biskvitni masi ter pečemo v naprej ogreti klasični (ne ventilacijski) pečici na 180 °C, približno 35 minut.
Ker se pečice med seboj razlikujejo, zadnje minute peke vedno preverimo barvo zgornjega dela biskvita. Ko je le ta lepo zlato rjava, je biskvit s hruškami in prelivom pečen.
Sedaj zmešamo preliv iz kisle smetane, sladkorja, vanilin sladkorja in cimeta. Ter ga prelijemo po še vročem biskvitnem pecivu.
In ostane nam samo še čakanje, da se biskvit s hruškami in prelivom ohladi. Še boljše bo, če ga imamo čas dati v hladilnik vsaj za kako uro ali dve.
Nato pecivo narežemo na poljubno velike kose in ponudimo našim gostom.
Dober tek 🙂