Vegetarijanska kislo pekoča juha
Kislo pekoča juha je ena najbolj priljubljenih kitajskih jedi. Je posebej priljubljena zaradi svojega edinstvenega sladko-kislega okusa. V kitajskih restavracijah dobimo juho s piščančjim mesom. Vegetarijanska kislo pekoča juha po tem receptu pa je primerna tudi za vegetarijance oziroma ljudi, ki ne marajo mesa.
Vegetarijanska kislo pekoča juha – pripomočki:
- lonec
- kuhalnica
- deska za rezanje
- nož
- manjša skodelica za mešanje
- žlica
Vegetarijanska kislo pekoča juha – sestavine:
Za 4 osebe
- 1 manjši korenček
- 1 žlica sezamovega olja (ali rastlinskega olja)
- 5 dl vode
- 70 g mešane zelenjave (gobice, bambusovi vršički, kalčki)
- 1 žlička riževega kisa (ali jabolčnega kisa)
- 5 žlic sojine omake
- čilijeva omaka po okusu
- 2 zvrhani žlici tapioko moke (ali koruznega škroba)
- 1 jajce
Vegetarijanska kislo pekoča juha – postopek:
V posodi v kateri bomo kuhali juho segrejemo sezamovo olje na srednjem ognju. Dodamo nariban korenček in pražimo 1 minuto, da zadiši.
Nato zalijemo z vodo, ter počakamo da zavre. Medtem na drobno narežemo zelenjavo, ki jo bomo dodali v juho.
Ko voda zavre, dodamo sesekljano zelenjavo, sojino omako, kis in čilijevo omako. Pri čilijevi omaki pazimo, da je ne dodamo preveč, saj je kar prehitro preveč in potem je juha preveč pekoča. Če imate radi bolj pekočo hrano, jo lahko dodate 1 žličko. Juha naj vre 5 minut.
Tapioko moko zmešamo v posebni skodelici z malo hladne vode, da dobimo lepo tekočo zmes.
Pripravljeno zmes dodamo v juho. Kuhamo 3 minute, nato razžvrkljamo jajce in ga počasi dodajamo k juhi, ki jo vmes mešamo.
Po želji okrasimo s sesekljano mlado čebulo in postrežemo še vroče.
Dober tek!