Vegetarijanska kislo pekoča juha
Print Friendly, PDF & Email

Kislo pekoča juha je ena najbolj priljubljenih kitajskih jedi. Je posebej priljubljena zaradi svojega edinstvenega sladko-kislega okusa. V kitajskih restavracijah dobimo juho s piščančjim mesom. Vegetarijanska kislo pekoča juha po tem receptu pa je primerna tudi za vegetarijance oziroma ljudi, ki ne marajo mesa.

Vegetarijanska kislo pekoča juha

Vegetarijanska kislo pekoča juha – pripomočki:

  • lonec
  • kuhalnica
  • deska za rezanje
  • nož
  • manjša skodelica za mešanje
  • žlica

Vegetarijanska kislo pekoča juha –  sestavine:

Za 4 osebe

  • 1 manjši korenček
  • 1 žlica sezamovega olja (ali rastlinskega olja)
  • 5 dl vode
  • 70 g mešane zelenjave (gobice, bambusovi vršički, kalčki)
  • 1 žlička riževega kisa (ali jabolčnega kisa)
  • 5 žlic sojine omake
  • čilijeva omaka po okusu
  • 2 zvrhani žlici tapioko moke (ali koruznega škroba)
  • 1 jajce

Vegetarijanska kislo pekoča juha – postopek:

V posodi v kateri bomo kuhali juho segrejemo sezamovo olje na srednjem ognju. Dodamo nariban korenček in pražimo 1 minuto, da zadiši.

Vegetarijanska kislo pekoča juha

Nato zalijemo z vodo, ter počakamo da zavre. Medtem na drobno narežemo zelenjavo, ki jo bomo dodali v juho.

Vegetarijanska kislo pekoča juha

Ko voda zavre, dodamo sesekljano zelenjavo, sojino omako, kis in čilijevo omako. Pri čilijevi omaki pazimo, da je ne dodamo preveč, saj je kar prehitro preveč in potem je juha preveč pekoča. Če imate radi bolj pekočo hrano, jo lahko dodate 1 žličko. Juha naj vre 5 minut.

Vegetarijanska kislo pekoča juha

Tapioko moko zmešamo v posebni skodelici z malo hladne vode, da dobimo lepo tekočo zmes.

Vegetarijanska kislo pekoča juha

Pripravljeno zmes dodamo v juho. Kuhamo 3 minute, nato razžvrkljamo jajce in ga počasi dodajamo k juhi, ki jo vmes mešamo.

Vegetarijanska kislo pekoča juha

Po želji okrasimo s sesekljano mlado čebulo in postrežemo še vroče.

Vegetarijanska kislo pekoča juha

Nasvet
Sojina omaka je zelo slana, zato juhi ni potrebno posebej dodajati sol. Za ta recept lahko uporabite katerekoli gobe, a še najbolje je, če imate šitaki gobe. Šitaki gobe je treba prej namočiti za 20 minut. Jaz sem tokrat uporabila kar šampinjone v slanici. Lahko uporabite tudi domače gobe, kot so jurčki in lisičke, vendar jih morete prej prevreti vsaj za 5 minut.

Dober tek!

Ocena:
Skupaj: 9 Povprečno: 4.8]

Dodaj odgovor