Trpotčeva kremna juha
Print Friendly, PDF & Email

Ni boljšega občutka od navdušenja in veselega vznemirjenja, ko s spomladanskega sprehoda domov prinesemo nekaj sveže nabranih darov narave. Le kako jih lahko koristno uporabimo? Ponujamo idejo za hitro pripravljeno trpotčevo kremno juho, ki bo popestrila vaš jedilnik.

troptceva kremna juha

Pripomočki za trpotčevo kremno juho:

  • deska za rezanje
  • nož
  • skleda
  • lonec
  • kuhalnica
  • palični mešalnik

Sestavine za trpotčevo kremno juho (za 3 – 4 osebe):

  • trpotceva kremna juha-3večji šop mladih listov ozko-listnega trpotca
  • 1 l vode
  • 1 večja čebula
  • 2 – 4 žlice pirine ali pšenične moke
  • sol, poper, muškatni orešček, luštrek
  • 2 konzervi sardin
  • olje
  • dodatki po okusu: popečene kruhove kocke, fritati, bučno olje

Priprava trpotčeve kremne juhe:

Liste trpotca operemo, osušimo in narežemo na približno 1-2 cm velike trakove. Spodnje dele stebel zavržemo. Čebulo očistimo in na grobo nasekljamo. Iz konzerve z ribami naprej odcedimo olje, ribe nato razkosamo na večje kose.

V loncu na malo olja in vode podušimo čebulo, da se zmehča. Posujemo z moko in dobo vmešamo, da se ne naredijo grudice. Postopoma dolivamo tekočino in mešamo. Dodamo začimbe, še enkrat dobro premešamo in pustimo, da juha zavre. Po 5-ih minutah kuhanja dodamo trpotec in kuhamo še 2-3 minute.

trpotceva kremna juha-2

Ko se trpotec zmehča, juho odstavimo s kuhalnika in s paličnimi mešalnikom zmiksamo, da dobimo enakomerno kremno teksturo. Kuhamo še nekaj minut, da se trpotčeva kremna juha prične zgoščati. Občasno premešamo, da se jed ne prime na dno lonca.  Medtem v servirne krožnike ali skodelice razdelimo kose ribe. Ko je trpotčeva kremna juha kuhana, jo vročo prelijemo preko ribe in toplo ponudimo. Po vrhu lahko posujemo popečene kruhove kocke, fritate ali pa prelijemo s kapljico bučnega olja.

Trpotčeva kremna juha je enostaven, hitro pripravljen in hranljiv topel obrok, primeren za malico, predjed h kosilu ali za večerjo.

Ocena:
Skupaj: 1 Povprečno: 4]

Eva

Navdušena in zvedava raziskovalka sveta in sebe: lepot in darov narave, skrivnosti različnih kultur in svojih notranjih doživetij, občutkov in vtisov. Vse to so tudi moja kulinarična raziskovanja: prepletanje in nadgradnja tradicionalnih receptov, spoznavanje "naravne" kuhinje in izvirni eksperimenti.

Dodaj odgovor