Porova juha s česnom in koščki slanine
Print Friendly, PDF & Email

Osvežujoča, zelo okusna porova juha s česnom in koščki slanine vas bo navduševala skozi celo leto, saj je por slovenska lokalna sestavina, ki nam je vedno dosegljiva. Priprava je zelo enostavna in nam ne bo vzela ne dosti časa, kot tudi ne zahteva velikih kuharskih veščin. Postrežemo jo lahko kot predjed ali tudi kot lahko samostojno jed.

Pripomočki za porovo juho s česnom in koščki slanine:

  • krožnik
  • nož
  • žlica
  • deska za rezanje
  • lonec s pokrovko
  • ponev za peko slanine
  • kuhalnica
  • palični mešalnik
  • zajemalka

Sestavine za porovo juho s česnom in koščki slanine

Za 4 osebe:

  • 400 g pora
  • 200 g krompirja
  • 8 strokov česna
  • 100 g slanine
  • poper
  • 1 žlička začimbne mešanice s soljo
  • ščepec curry začimbe
  • 1 žlica olivnega olja
  • 1 l vode

Po želji:

  • kisla smetana (žlica na porcijo)

Priprava porove juhe s česnom in koščki slanine

Najprej očistimo in operemo por.

Narežemo ga na pol centimetra debele kolobarje. Olupimo česen in ga narežemo na čisto tanke lističe. Oboje stresemo v lonec in pražimo na olju dokler česen “ne zadiši” – dokler ne odda značilnega volja po praženju.

Operemo in olupimo krompir, narežemo ga na majhne kocke (saj bo tako prej kuhan) in ga dodamo praženemu poru in česnu.


Zalijemo z litrom vroče vode, pokrijemo posodo in pustimo, da zavre. Po 20 minutah vretja dodamo poper, začimbno mešanico s soljo in curry ter še pustimo rahlo vreti 10 minut. Juho odstavimo iz štedilnika in zmešamo s paličnim mešalnikom, da dobimo gladko zmes. Če je juha pregosta jo še zalijemo z malo vode in še enkrat zavremo.

Medtem narežemo slanino na drobne koščke in jo damo v ponev. Ne dodajamo olja ali masti, saj bo maščobo spustila slanina sama. Slanino do hrustljavega popražimo.

Juho serviramo v visoke krožnike ali skodelice, po želji jo lahko obogatimo z žlico kisle smetane.

Dober tek 😊

Ocena:
Skupaj: 2 Povprečno: 5]

Dodaj odgovor