Okusna kremna čemaževa juha
Čemaž v kulinariki uvrščamo v specialitete. V bistvu je divji česen in če vemo kje raste, si ga spomladi lahko v izobilju naberemo in pripravimo različne jedi. Med jedmi je vsekakor kraljica okusna kremna čemaževa juha.
Okusna kremna čemaževa juha – pripomočki:
- 2 lonca
- deska za rezanje
- nož
- žlica
- mešalnik (blender)
Okusna kremna čemaževa juha – sestavine:
Za 2 litra juhe
- 180 g čemaža
- 3 krompirji (srednje velikosti)
- 1 manjša čebula
- 3 žlice olja
- 500 ml jušne osnove
- voda
- sol
- poper
- muškatni orešček
- 100 ml smetane za kuhanje (lahko tudi sladka smetana)
Okusna kremna čemaževa juha – postopek:
Čebulo nasekljamo na večje kose in jo v ponvi na olju prepražimo samo toliko, da postekleni.
Krompir olupimo, narežemo na večje kocke in ga primešamo praženi čebuli. Premešamo in pražimo cca. 5 minut.
Nato dolijemo toliko vode, da je krompir pokrit in malo čez in ga skuhamo do mehkega.
Med tem, ko se krompir kuha pripravimo čemaž. Čemaž operemo pod tekočo vodo in ga nasekljamo na večje rezance.
Ko je krompir skuhan, dodamo ves čemaž in prilijemo jušno osnovo.
Čemaž naj vre 5 minut. Po potrebi še solimo.
Pripravimo mešalnik in postopno sesekljamo ves čemaž in krompir, vključno s tekočino in smetano za kuhanje.
Dodamo malo muškatnega oreščka, popramo in po potrebi še solimo.
Juha je gotova. Če se nam zdi, da je pregosta, enostavno prilijemo malo vode, če je preredka, prilijemo še smetane za kuhanje.
Dober tek!