Okusna koromačeva juha
Koromač je živilo, ki ga bolj redko uporabljamo in mu s tem delamo krivico. Zakaj? Ker je zelo zdrav, obenem pa izredno okusen, zlasti v tej juhici, ki bo navdušila tudi izbrične jedce.
Okusna koromačeva juha – pripomoček za pripravo:
- palični mešalnik
Okusna koromačeva juha – sestavine:
Za 2 do 3 osebe:
- 200 g gomolja koromača
- vejica koromača
- 1 čebula
- 1 strok česna
- 2 korenčka
- 100 g gomolja zelene
- dve žlici oljčnega olja
- začimbe: ščepec soli in popra, čajna žlička začimbne mešanice in čajna žlička sladke mlete rdeče paprike
- 2 do 3 jušne žlice kisle smetane
- 600 ml vode ali jušne osnove
- lovorjev list
Okusna koromačeva juha – postopek priprave:
Čebulo, zeleno, gomolj koromača in korenje narežemo na večje kose in na hitro popečemo na močnejšem ognju v kozici, ki smo jo predhodno naoljili. Mešamo nekaj minut, da nam se ne prismodi. Dodamo tudi česen, pol vejice koromača in lovorjev list.
Dodamo začimbe in na hitro premešamo.
Prilijemo vodo ali jušno osnovo, zmanjšamo ogenj in pokrito kuhamo približno 20 do 30 minut oziroma dokler zelenjava ne omehča.
Ko zelenjava omehča, jo pretlačimo s paličnim mešalnikom, postrežemo v globokih krožnikih. Na sredino vsakega krožnika damo žlico kisle smetane in krožnik diskretno okrasimo s koščkom vejice koromača. Koromačeva juha, pripravljena na ta način, je tako enostavna, vendar zelo zdrava in okusna. Dober tek!