Odlična čebulna juha
Čebulna juha je ena izmed najbolj preprostih, obenem pa tudi najbolj nasitnih juh. Sicer je to izvorno francoska juha, kar niti ni presenetljivo, saj je res nekaj posebnega. Zanjo potrebujete le tri ključne sestavine: čebulo, jušno osnovo ali vodo ter sir. Če imate pa še malo starega kruha, s katerim ne veste, kaj bi počeli, je ta odlična čebulna juha zmagovalna kombinacija, ki se preprosto mora (vsaj enkrat) znajti na vašem jedilniku.
Pripomočki za čebulno juho:
- deska za rezanje
- nož
- kozica
- ponev
- dve skledi za juho
- posoda za jušno osnovo ali vodo z vegeto/kocko
- pečica
Odlična čebulna juha – sestavine
Za 2 osebi:
- 1 srednje velika čebula
- 450 ml jušne osnove (ali vode z žličko vegete ali pol goveje kocke)
- 100 g naribanega sira Ementaler
- 15 g masla
- 1 dl belega vina
- nekaj rezin kruha
- strok česna
- 1 lovorjev list
- malo soli in popra
- ščepec žafranike
Postopek za pripravo čebulne juhe
Najprej narežemo kruh. Najbolje je, če imate star francoski kruh, ki ga lahko tako izkoristite. Za vsak krožnik rabite nekje 5 majhnih rezin francoskega kruha.
Na vroči ponvi (brez olja) popečete rezine kruha.
Pazite, da se ne prepečejo. Ko dobijo lepo rjavo barvo, jih obrnite, popecite še z druge strani in prestavite v posodo.
V ponvi raztopimo maslo.
Na vroče maslo damo čebulo, ki smo jo predhodno narezali na tanke rezine, kakršne so na spodnji sliki.
Čebulo in kratek čas pražimo. Ko porumeni, dodamo nasekljan česen, lovorjev list, solimo in popramo. Premešamo.
Pazite, da ne boste čebule zažgali. Dovolj je, da porumeni. Pripravite jušno osnovo ali vodo, v kateri ste premešali vegeto ali pa raztopili polovico kocke.
Jušno osnovo in vino dodajte v kozico s čebulo.
Kuhajte še nekaj minut in nato odstavite z ognja. V ognjevarni skledi za juho, v katerih boste juho pozneje tudi postregli, dajte na dno najprej 2 ali 3 rezine kruha, ki jih nato potresite z malo sira.
Juho enakomerno razdelite v obe skledi. Na vrh zložite še 2 ali 3 rezine kruha.
Zaključite s sirom – dodajte še toliko sira, kot vam ga je ostalo. Po francoski različici gre več sira, kot sem ga dala jaz, saj nisem ljubiteljica topljenega sira. Če ga daste več, bo zgornji sloj na koncu videti malo lepše, bolj polno in kremasto, toda meni je odlična tudi takšna z manj sira. 🙂 Po vrhu potrosite z malo žafranike.
Pečico segrejte na 200 stopinj Celzija in obe skledi postavite vanjo za 8 do 10 minut. Odlična čebulna juha, ki je zares nasitna in še kako okusna, je pripravljena. Poskusite nekaj novega in širite svoja kulinarična obzorja. Dober tek!