Odlična čebulna juha
Print Friendly, PDF & Email

Čebulna juha je ena izmed najbolj preprostih, obenem pa tudi najbolj nasitnih juh. Sicer je to izvorno francoska juha, kar niti ni presenetljivo, saj je res nekaj posebnega. Zanjo potrebujete le tri ključne sestavine: čebulo, jušno osnovo ali vodo ter sir. Če imate pa še malo starega kruha, s katerim ne veste, kaj bi počeli, je ta odlična čebulna juha zmagovalna kombinacija, ki se preprosto mora (vsaj enkrat) znajti na vašem jedilniku.

Odlična čebulna juha

Pripomočki za čebulno juho:

  • deska za rezanje
  • nož
  • kozica
  • ponev
  • dve skledi za juho
  • posoda za jušno osnovo ali vodo z vegeto/kocko
  • pečica

Odlična čebulna juha – sestavine

Za 2 osebi:

  • 1 srednje velika čebula
  • 450 ml jušne osnove (ali vode z žličko vegete ali pol goveje kocke)
  • 100 g naribanega sira Ementaler
  • 15 g masla
  • 1 dl belega vina
  • nekaj rezin kruha
  • strok česna
  • 1 lovorjev list
  • malo soli in popra
  • ščepec žafranike

Postopek za pripravo čebulne juhe

Najprej narežemo kruh. Najbolje je, če imate star francoski kruh, ki ga lahko tako izkoristite. Za vsak krožnik rabite nekje 5 majhnih rezin francoskega kruha.

Odlična čebulna juha

Na vroči ponvi (brez olja) popečete rezine kruha.

Odlična čebulna juha

Pazite, da se ne prepečejo. Ko dobijo lepo rjavo barvo, jih obrnite, popecite še z druge strani in prestavite v posodo.

Odlična čebulna juha

V ponvi raztopimo maslo.

Odlična čebulna juha

Na vroče maslo damo čebulo, ki smo jo predhodno narezali na tanke rezine, kakršne so na spodnji sliki.

Odlična čebulna juha

Čebulo in kratek čas pražimo. Ko porumeni, dodamo nasekljan česen, lovorjev list, solimo in popramo. Premešamo.

Odlična čebulna juha

Pazite, da ne boste čebule zažgali. Dovolj je, da porumeni. Pripravite jušno osnovo ali vodo, v kateri ste premešali vegeto ali pa raztopili polovico kocke.

Odlična čebulna juha

Jušno osnovo in vino dodajte v kozico s čebulo.

Odlična čebulna juha

Kuhajte še nekaj minut in nato odstavite z ognja. V ognjevarni skledi za juho, v katerih boste juho pozneje tudi postregli, dajte na dno najprej 2 ali 3 rezine kruha, ki jih nato potresite z malo sira.

Odlična čebulna juha

Juho enakomerno razdelite v obe skledi. Na vrh zložite še 2 ali 3 rezine kruha.

Odlična čebulna juha

Zaključite s sirom – dodajte še toliko sira, kot vam ga je ostalo. Po francoski različici gre več sira, kot sem ga dala jaz, saj nisem ljubiteljica topljenega sira. Če ga daste več, bo zgornji sloj na koncu videti malo lepše, bolj polno in kremasto, toda meni je odlična tudi takšna z manj sira. 🙂 Po vrhu potrosite z malo žafranike.

Odlična čebulna juha

Pečico segrejte na 200 stopinj Celzija in obe skledi postavite vanjo za 8 do 10 minut. Odlična čebulna juha, ki je zares nasitna in še kako okusna, je pripravljena. Poskusite nekaj novega in širite svoja kulinarična obzorja. Dober tek!

Odlična čebulna juha

Ocena:
Skupaj: 16 Povprečno: 4.6]

Sanjica

Sem jezikoslovka, pedagoginja in Imam več različnih hobijev -- rada berem, vrtnarim, poslušam glasbo. V življenju mi zelo veliko pomenijo živali, zato prostovoljno pomagam zapuščenim ter zanemarjenim psom in mačkam. Sem tudi ponosna lastnica čudovitega kužka Makija, mucka Mukija, ptičjega pajka in zlatih ribic. Za vsem ne zaostaja niti ljubezen do kuhanja, saj se tako sproščam. Pri tem uporabljam čim bolj domače sestavine (po možnosti iz lastnega vrta) in čim manj aditivov. Obožujem zelišča, ki jih tudi skrbno vzgajam, in menim, da so ravno ona tista, ki dajo jedem piko na i.

Dodaj odgovor