Najboljša paradižnikova juha na hitro
Print Friendly, PDF & Email

Že od malega sem nora na juhe. Takšne in drugačne. Danes sem se odločila za paradižnikovo. Predstavljam vam svojo najljubšo različico.

najboljsa-paradiznikova-juha-na-hitroNajboljša paradižnikova juha na hitro – pripomočki:

  • kuhinjska tehtnica
  • deska za rezanje
  • nož
  • stiskač za česen
  • 2 manjši skledici
  • kozica s pokrovko
  • čajna žlička
  • jedilna žlica
  • kuhalnica
  • kozarec
  • blender ali palični mešalnik
  • odpirač za konzerve

Najboljša paradižnikova juha na hitro – sestavine:

(za 4 osebe)

  • 3-4 jedilne žlice rastlinskega olja
  • 1/2 čajne žličke orientalske kumine (cela zrna)
  • 125 g čebule
  • 4 manjše stroke česna
  • 1 srednje veliko korenje (cca. 80 g)
  • 1 čajna žlička mletega koriandra (semen)
  • 1/2 čajne žličke kurkume
  • ščep popra
  • ščep soli
  • 520 g pelatov iz konzerve, vključno s tekočino (lahko tudi sveže, vendar naj bodo zelo zreli)
  • 2-3 dl vode
  • lovorjev list
  • 1-2 jedilni žlici sladila po želji (izberite čim bolj zdravo varianto)
  • nekaj bazilikinih listov za okras

Najboljša paradižnikova juha na hitro – priprava:

Čebulo, česen in korenje olupimo in drobno nasekljamo.najboljsa-paradiznikova-juha-na-hitroV kozici segrejemo olje. Na dobro segreto olje damo pol čajne žličke celih semen orientalske kumine (poznana je tudi pod imenom rimska kumina, laška kumina oz. kumin) in jo pražimo par sekund, da zadiši. Pazimo, da je ne zažgemo! Dodamo nasekljano čebulo, česen in korenček in pražimo cca 5 minut, da čebula postekleni. Občasno premešamo. Nato dodamo mleti koriander, kurkumo, sol in poper. Pražimo še dodatno minuto.

najboljsa-paradiznikova-juha-na-hitroČe bomo uporabili blender: Pelate, vključno s tekočino, vlijemo v blender, dodamo prepraženo čebulo, korenček in začimbe ter zmiksamo do gladkega. Juho prelijemo nazaj v kozico.

najboljsa-paradiznikova-juha-na-hitroČe bomo uporabili palični mešalnik: Pelate, vključno s tekočino, vlijemo v kozico k praženi čebuli, korenčku in začimbam in dobro spasiramo.

Dodamo  lovorjev list, po potrebi dosolimo in prilijemo toliko vode, da dobimo željeno gostoto juhe. Po želji juhi dodamo žlico ali dve sladila. Počakamo, da juha zavre, nato jo na zmernem ognju kuhamo 15 minut. Tik preden juho postrežemo, jo posujemo z nasekljanimi listi bazilike.

Uživajte v okusih!

Ocena:
Skupaj: 4 Povprečno: 4.8]

Dodaj odgovor