Kremna brokolijeva juha s sirom in piščancem
Print Friendly, PDF & Email

Kremna brokolijeva juha s sirom in piščancem je čudovit, okrepčilen in povsem samostojen obrok, kateri se še posebej prileže v mesecih, ko imamo radi jedi na žlico. Možno jo je pripraviti tudi povsem brez mesa in povsem brez moke.

kremna brokolijeva juha s sirom in piscancem

Kremna brokolijeva juha s sirom in piščancem – pripomočki:

  • terilnik za pire

Kremna brokolijeva juha s sirom in piščancem – sestavine:

  • 3 žlice olja
  • 500 g brokolija
  • 250 g cvetače
  • 100 g korenčka (lahko se uporabi tudi tisti iz jušne osnove)
  • 50 g sesekljane čebule
  • 1 strok česna
  • 200 ml sladke smetane (ali smetane za kuhanje)
  • 100 g ribanega sira (najboljša izbira je čedar, vendar lahko je tudi drugi)
  • sol
  • poper
  • 1 žlička moke za podmet ali pol žličke glukomanan moke

In še malo ribanega sira za dekoracijo na krožniku.

Jušna osnova:

  • 2 kosa piščančja bedra ali 1 kos piščančja prsa
  • šopek jušne zelenjave
  • voda

Kremna brokolijeva juha s sirom in piščancem – postopek:

Najprej iz sestavin za jušno osnovo skuhamo piščančjo juho. Ko je kuhana, poberemo kose piščanca iz juhe in pustimo, da se ohladijo do mlačenega. Meso odluščimo od kosti in ga razkosamo na kose v velikosti za en grižljaj.

kremna brokolijeva juha s sirom in piscancem

Čebulo sesekljamo in jo na segretem olju rahlo prepražimo.

kremna brokolijeva juha s sirom in piscancem

Nato dodamo korenček, katerega smo predhodno naribali na strgalo. Sedaj dodamo tudi strd česen in vse skupaj malo popražimo.

kremna brokolijeva juha s sirom in piscancem

Nato dodamo brokoli in cvetačo, katero smo ločili na manjše cvetove. Malo popražimo in zalijemo s cca. 1 litrom piščančje juhe. Tekočine naj bo toliko, da bo zelenjava prekrita. Pokrijemo s pokrovko in kuhamo tako dolgo, da sta brokoli in cvetača kuhana.

kremna brokolijeva juha s sirom in piscancem

Nato vzamemo terilnik za pire in zelenjavo stisnemo v pire. Nekaj kosov naj ostane večjih.

kremna brokolijeva juha s sirom in piscancem

Prilijemo 200 ml sladke smetane ali smetane za kuhanje, premešamo in pustimo, da minutko ali dve zavre.

kremna brokolijeva juha s sirom in piscancem

Sedaj dodamo koščke piščančjega mesa in pokuhamo. Za bolj kremno juho naredimo podmet iz ene žličke moke ali za tiste, kateri se izogibate moke, naredite podmet iz pol žličke glukomanan moke. Premešamo in pustimo na rahlem ognju vreti 10 minut. Sedaj dodamo poper in po potrebi še sol.

kremna brokolijeva juha s sirom in piscancem

Na koncu dodamo riban sir. Premešamo in še kakšno minutko pustimo na rahlem ognju, da se sir stopi.

kremna brokolijeva juha s sirom in piscancem

Juho postrežemo še vročo v jušnih skodelicah oz. krožnikih in po vrhu vsakega krožnika dodamo še malo ribanega sira.

kremna brokolijeva juha s sirom in piscancem

Naj vam ogreje želodčke!

Ocena:
Skupaj: 2 Povprečno: 5]

Dodaj odgovor