Kisla juha s svinjskimi parklji
Kisla juha je že skoraj obvezna jed na praznovanjih in porokah, odlično pa se prileže tudi dan po težki noči, recimo po silvestrovanju. Skuhajte jo že kakšen dan pred praznovanjem in zagotavljam vam, da bo pregnala še tako velikega mačka in vas okrepila.
Kisla juha s svinjskimi parklji – pripomočki:
- velik lonec (vsaj 5l)
- deska za rezanje
- nož, žlica
Kisla juha s svinjskimi parklji – sestavine:
(za približno 5 l juhe)
- kilogram očiščenih svinjskih parkljev
- 4 l vode (lahko tudi malo več)
- jušna zelenjava (2 korenčka, peteršilj, zelena, čebula)
- začimbe: sol, poper v zrnu, majaron, timijan, šilce kisa (ni pomembno katerega)
Za podmet:
- malo olja in 2 žlici moke (lahko je ostra ali gladka)
Za cmoke:
- cca. 5 žlic gladke moke
- 3 jajca
- ščepec soli
Kisla juha s svinjskimi parklji – priprava:
Svinjske parklje operemo in jih damo kuhati v mrzlo vodo.
Nato dodamo jušno zelenjavo, ki jo narežemo na koščke.
Dodamo še začimbe: sol, poper v zrnju, timijan in majaron. Vse skupaj kuhamo na manjšem ognju, da se parklji in zelenjava zmehčajo. Celoten čas kuhanja je cca. 2 uri. Naredimo tudi podmet iz maščobe in prepražene moke ki ga dodamo juhi, da se malo zgosti in šilce kisa, da bo juha zares postala tudi malo kisla.
Mi bomo v juho dodali še cmoke, ki jih pripravimo iz moke in jajc. Vzamemo 5 žlic moke in 3 jajca, dodamo še ščepec soli in vse skupaj zmešamo, da dobimo mehko zmes.
Z žlico zajamemo malo zmesi in jo potopimo v juho, kjer se bodo oblikovali cmoki.
Pa dober tek!