Kisla juha s svinjskimi parklji
Print Friendly, PDF & Email

Kisla juha je že skoraj obvezna jed na praznovanjih in porokah, odlično pa se prileže tudi dan po težki noči, recimo po silvestrovanju. Skuhajte jo že kakšen dan pred praznovanjem in zagotavljam vam, da bo pregnala še tako velikega mačka in vas okrepila.

kisla juha s svinjskimi parklji

Kisla juha s svinjskimi parklji – pripomočki:

  • velik lonec (vsaj 5l)
  • deska za rezanje
  • nož, žlica

Kisla juha s svinjskimi parklji – sestavine:

(za približno 5 l juhe)

  • kilogram očiščenih svinjskih parkljev
  • 4 l vode (lahko tudi malo več)
  • jušna zelenjava (2 korenčka, peteršilj, zelena, čebula)
  • začimbe: sol, poper v zrnu, majaron, timijan, šilce kisa (ni pomembno katerega)

Za podmet:

  • malo olja in 2 žlici moke (lahko je ostra ali gladka)

Za cmoke:

  • cca. 5 žlic gladke moke
  • 3 jajca
  • ščepec soli

Kisla juha s svinjskimi parklji – priprava:

Svinjske parklje operemo in jih damo kuhati v mrzlo vodo.

kisla juha s svinjskimi parklji 1

Nato dodamo jušno zelenjavo, ki jo narežemo na koščke.

kisla juha s svinjskimi parklji 2

Dodamo še začimbe: sol, poper v zrnju, timijan in majaron. Vse skupaj kuhamo na manjšem ognju, da se parklji in zelenjava zmehčajo. Celoten čas kuhanja je cca. 2 uri. Naredimo tudi podmet iz maščobe in prepražene moke ki ga dodamo juhi, da se malo zgosti in šilce kisa, da bo juha zares postala tudi malo kisla.

kisla juha s svinjskimi parklji 3

Mi bomo v juho dodali še cmoke, ki jih pripravimo iz moke in jajc. Vzamemo 5 žlic moke in 3 jajca, dodamo še ščepec soli in vse skupaj zmešamo, da dobimo mehko zmes.

kisla juha s svinjskimi parklji 5

Z žlico zajamemo malo zmesi in jo potopimo v juho, kjer se bodo oblikovali cmoki.

kisla juha s svinjskimi parklji 6

Opomba avtorice
Kisla juha nam daje tudi nekaj svobode pri kuhanju. Lahko dodamo še malo belega vina, na koncu lahko vmešamo nekaj kisle smetane, namesto kisa lahko uporabimo limoni, lahko jo naredimo tudi brez cmokov. Če pa nam svinjski parklji niso najbolj všeč, lahko uporabite tudi kakšen drug kos svinjine. Naredite jo po svojem okusu in uživajte v njej. In naj vam prežene tistega nadležnega mačka po naporni noči.

Pa dober tek!

Ocena:
Skupaj: 29 Povprečno: 4.2]

patricia

Moje vodilo v kuhinji je, da mora biti kuhanje preprosto, hitro, pa vendar še vedno okusno. Predvsem pa je treba izkoristiti vse dobrote, ki nam jih ponuja narava in kuhati sezonsko. Domači vrt, tržnica ali pa gozd nam ponujajo ogromno sestavin, ki jih lahko pripravimo za svoje domače.

Dodaj odgovor