Juha iz sladkega krompirja
Print Friendly, PDF & Email

Juha iz sladkega krompirja je kremasta, nasitna, rahlo sladkega okusa in prijetno ogreje. S kosom ali dvema opečenega kruha bo krasna večerja, samostojna pa odlična predjed.

juha-iz-sladkega-krompirja

Juha iz sladkega krompirja – pripomočki:

  • tehtnica
  • merilna posoda za tekočine
  • deska za rezanje
  • nož
  • lupilec
  • blender ali palični mešalnik
  • kozica s pokrovko
  • manjši ribežen
  • čajna žlička

Juha iz sladkega krompirja – sestavine:

(za 4 osebe)

  • 600 g sladkega krompirja
  • 300 g korenja
  • 15 g česna (4 manjši stroki)
  • ščep sveže naribanega muškatnega oreščka
  • sol po okusu
  • 1 čajna žlička suhe bazilike
  • 1 čajna žlička suhega timijana
  • 1-1,5 litra vode
  • veganska kisla smetana (Oatly iMat fraiche)

Juha iz sladkega krompirja – priprava:

Pripravimo si vse sestavine. Sladki krompir olupimo in narežemo na manjše kose. Korenje olupimo in narežemo na debelejše kolobarje. Česen olupimo. Naribamo muškatni orešček. Na kose narezan sladki krompir, na kolobarje narezano korenje in česen damo v lonec in zalijemo s toliko vode, da je zelenjava pokrita. Posolimo, zavremo in pokrito kuhamo 10 minut.

juha-iz-sladkega-krompirja

Z vilico preverimo, če sta sladki krompir in korenje že kuhana. Dodamo muškatni orešček, timijan in baziliko ter premešamo. Vse skupaj prelijemo v blender in zmiksamo v gladko kremasto juho. Juho prelijemo nazaj v kozico. Če nimamo blenderja uporabimo palični mešalnik. Po potrebi dolijemo vode, da dobimo želeno gostoto juhe.

juha-iz-sladkega-krompirja

Tik preden juho postrežemo, vanjo damo še žličko kisle smetane. Najbolj prija, če jo postrežemo s kosom ali dvema hrustljavo opečenega kruha.

juha-iz-sladkega-krompirja

Uživajte v okusih!

Ocena:
Skupaj: 1 Povprečno: 5]

Dodaj odgovor