Juha iz blitve in krompirja
Print Friendly, PDF & Email

Blitva se zdi kar nekoliko zapostavljena zelenjava, čeprav se ji s tem dela krivica. Je namreč bogata z vitaminom K, ki ima pomembno vlogo pri strjevanju krvi, na splošno ohranja zdravje in krepi kosti. Nekaj raziskav naj bi tudi potrdilo, da blitva učinkovito preprečuje raka prebavil.

Danes bomo naredili preprosto in okusno juho z blitvo in krompirjem, ki bo odlično popestrila jedilnik v teh poletnih dneh, ko imamo na vrtu ogromno blitve.

juha iz blitve in krompirja 4

 

Juha iz blitve in krompirja – pripomočki:

  • manjša posoda za kuhanje krompirja
  • večja posoda za juho
  • plastična skleda za blitvo
  • palični mešalnik

Juha iz blitve in krompirja – sestavine

(za 5 oseb)

  • 3 manjši krompirji
  • polna plastična posoda blitve, natrgana na večje koščke (brez debelih in trdih stebel)
  • žlica masla
  • 1 l vode z govejo kocko ali jušna osnova
  • 2 dl smetane za kuhanje
  • sol, poper, mleti česen, muškatni orešček
  • žlica pšeničnega zdroba – po potrebi za zgostitev

Juha iz blitve in krompirja- postopek:

Krompir olupimo, narežemo na kolobarje in do mehkega skuhamo v kropu.

juha iz blitve in krompirja

Medtem, ko se krompir kuha, natrgamo blitvo na večje koščke in jo operemo. Izpustimo vsa debela stebla, manjša in mehkejša lahko uporabimo.  V posodo damo žlico masla, ko se raztopi dodamo blitvo in jo malo podušimo, da ovene.

juha iz blitve in krompirja 2

Nato nalijemo na blitvo približno 1 liter vode in goveje kocke ali pa jušno osnovo. Vre naj približno 10 minut. Ko je krompir kuhan, ga odcedimo in dodamo blitvi.

juha iz blitve in krompirja 3

S paličnim mešalnikom dobro zmeljemo vse skupaj. Dodamo smetano za kuhanje. Če je juha pregosta, dodamo malo vode, če pa je preredka pa zakuhamo vanjo žlico pšeničnega zdroba. Po potrebi še dosolimo, dodamo malo popra, muškatnega oreščka in malo mletega česna. Po želji lahko damo v juho tudi zlate kroglice.

juha iz blitve in krompirja 4

Pa dober tek!

Ocena:
Skupaj: 8 Povprečno: 4.6]

patricia

Moje vodilo v kuhinji je, da mora biti kuhanje preprosto, hitro, pa vendar še vedno okusno. Predvsem pa je treba izkoristiti vse dobrote, ki nam jih ponuja narava in kuhati sezonsko. Domači vrt, tržnica ali pa gozd nam ponujajo ogromno sestavin, ki jih lahko pripravimo za svoje domače.

Dodaj odgovor