Jajčni štruklji v juhi
Štruklji so v kulinariki zelo cenjeni. Uporabimo jih lahko v sladkih ali slanih receptih. Prav tako so široko uporabni, saj nam krožnik lahko krasijo kot priloga ali prevzamejo glavno vlogo in predstavljajo samostojen obrok. Ena takšnih jedi so zagotovo jajčni štruklji v juhi, ki nas nasitijo in ogrejejo želodčke.
Jajčni štruklji v juhi – pripomočki:
- tehtnica
- posoda za testo
- valjar
- lonec
- ponev
- vilica
- majhen krožnik
Jajčni štruklji v juhi – sestavine:
Za 4 osebe
Testo:
- 350 g ostre moke
- cca. 200 ml vode
- žlica olja
Nadev:
- 4 jajca
- žlica drobnih domačih ocvirkov
- sol
Juha:
- 2,5 l vode (še bolje goveje ali kokošje juhe)
- 2 kocki za juho (če imamo juho, kock ne potrebujemo)
- sol po potrebi
- 1/2 žličke domače suhe mešanice začimb
- žlica nasekljanega peteršilja
- žlica nasekljanega drobnjaka
Jajčni štruklji v juhi – postopek:
V posodo odtehtamo moko in s postopnim dodajanjem vode in žlice olja zamesimo testo. Testo pustimo pol ure počivati. Jaz prakticiram, da zjutraj pred službo zgnetem testo, ga dam v vrečko in v hladilnik. Ko pridem iz službe, ga uporabim. Takšno počivano testo je zelo voljno za nadaljnjo uporabo. Med tem, ko testo počiva, pripravimo nadev. V ponvi segrejmo in popražimo žlico drobnih domačih ocvirkov. Dodamo 4 umešana jajca in rahlo solimo. Ko so jajca pečena, odstavimo in pustimo, da se ohladijo.
Testo razvaljamo in ga z leve in desne strani obložimo z umešanimi jajci. Količino jajc prilagodimo temu, kako bogat nadev želim. V mojem primeru so 4 jajca zelo bogat nadev. Če imate možnost, uporabite domača jajca. Testo z leve in desne strani zvijemo kot za zvitek. Po sredini prerežemo in testo s prsti stisnemo, da zapremo zvitek.
Zvitek s pomočjo majhnega krožnika, ki ga pomakamo v moko, zrežemo štruklje. Če se bo kateri rahlo odprl, se ne obremenjujte in ga ne stiskajte skupaj, kajti če bodo štruklji rahlo vreli, bo nadev kljub temu ostal v štruklju.
Štruklje zakuhamo v juho ali vodo, katero smo začinili in ji dali okus. Dodamo še peteršilj in drobnjak ter pustimo rahlo vreti cca. 15 minut.