Hitro pripravljeni jušni rezanci
Print Friendly, PDF & Email

Ste naredili odlično juho in ugotovili, da vam je zmanjkalo rezancev? Ali si samo želite dobrih domačih jušnih rezancev po receptu, ki so ga nekoč pripravljale vaše babice?  Če je odgovor pritrdilen, sledite temu receptu. Za pripravo teh jušnih rezancev potrebujete le 15-20 minut in samo 3 sestavine. Nimate strojčka za pripravo rezancev? Nič hudega, ga ne potrebujete.

Pripomočki za pripravo jušnih rezancev:

  • kuhinjska tehtnica
  • valjar
  • velika lesena ali plastična deska za valjanje in rezanje testa
  • vilica
  • nož
  • manjša posodica za oblikovanje testa

Sestavine za pripravo jušnih rezancev

Za 6 oseb ali 6 jušnih krožnikov

  • 200-300 g bele moke (od tega 100 g za izdelavo testa in še 100-200 g za dodajanje med obdelovanjem testa).
  • 1 sveže jajce
  • sol po okusu

Postopek priprave jušnih rezancev:

V manjšo posodico, v kateri bomo oblikovali testo, damo 100 g bele moke (ostalo moko postopoma in po potrebi dodajamo v testo med gnetenjem, valjanjem in sušenjem). V sredini naredimo manjšo vdolbino in vanjo razbijemo eno celo jajce. Dodamo ščep soli in združimo sestavine.

Na pomokani deski ali delovni površini z rokami zgnetemo testo. Uporabimo ostanek moke in testo nekoliko potrosimo (med obdelovanjem je pomembno, da testo ni preveč mehko, prav tako ne sme biti pretrdo. Moko dodajamo postopoma in v manjši količini). Običajno zadostuje 100 g odtehtane moke za testo in 200 g moke, katero postopoma dodajamo k testu. Količina dodane moke je odvisna od velikosti jajca, vlažnosti moke …
Dodamo toliko moke, da se testo ne lepi.

Desko ali delovno površino potrosimo z moko in nanjo položimo dobljeno testo.

S pomočjo valjarja razvaljamo testo v obliko palačinke. Razvaljamo ga na tanko. Med obdelovanjem in valjanjem, testo večkrat potrosimo z moko.

Razvaljano testo, potrosimo z moko po celotni površini in zarolamo.

Zarolano testo narežemo na tanke rezance.

Rezance enakomerno porazdelimo po delovni površini, ponovno potrosimo z moko in jih pustimo kakšnih 10 minut, da se malo posušijo.

Odstranimo odvečno moko iz rezancev. V zavrelo juho damo želeno količino narejenih rezancev in jih kuhamo 5-7 minut.

Nasvet
V primeru, da želite narediti večjo količino jušnih rezancev in jih na to hraniti v vrečkah ali škatlah, jih pred shranjevanjem obvezno dobro posušite in potem pospravite v vrečke.

Dober tek. 🙂

Ocena:
Skupaj: 12 Povprečno: 4.6]

Dodaj odgovor