Fižolova gosta juha
V deževnih jesenskih dneh, ko so temperature že malo nižje, pri nas zadiši po fižolovi gosti juhi, pri kateri lahko izbiramo dodatke po trenutnem navdihu in zalogi v shrambi oz. hladilniku. Porabimo lahko ostanek slanine, hrenovke, zelenjavo, … Skupaj z začimbami pričaramo čudovito juhico, ki pogreje in nasiti.
Fižolova gosta juha – pripomočki
- nož
- deska za rezanje
- lonec
- žlica
Fižolova gosta juha – sestavine
Sestavine v receptu zadostujejo za obrok za 4-5 oseb
- pribl. 2 litra vode
- dve srednji čebuli
- 2 stroka česna
- 2 žlici sončničnega olja
- 1 žlica olivnega olja
- košček slanine
- 25 dag rjavega fižola
- 30 dag testenin- polžkov
- začimbe po okusu (sol, poper, majaron, lovorjev list, origano, petršilj, koper, mleta paprika)
- paradižnikova mezga
- žlica moke (po želji)
- hrenovke (po želji)
Fižolova gosta juha – postopek
Na olju najprej malo popražimo slanino, dodamo čebulo in česen.
Ko čebula postekleni, dolijemo vodo in dodamo začimbe. Pustimo nekaj časa vreti in dodamo testenine – polžke.
Ko so testenine napol kuhane dodamo fižol. Polovico fižola pretlačimo, da zgosti juho.
Po želji lahko dodamo tudi na koščke narezane hrenovke.
V kolikor se nam zdi juha preredka, jo zgostimo z žlico moke, katero smo razmešali v vodi. Juho pustimo, da še nekaj minut počasi vre. Če želimo narediti juho malo pikantno, dodamo sveži čili ali pa v prahu.
Juha je pripravljena za srebanje. Pa dober tek.