Enostavna čemaževa juha z melancanom
Čemaž ali kot mu pravimo tudi divji česen, je pri nas znanilec pomladi ter zopet bolj bogate sveže hrane z vitamini in minerali. Iz njega lahko pripravimo več različnih, hranilnih jedi – in ena izmed teh je enostavna čemaževa juha z melancanom.
Pripravljena je zelo hitro, njena značilnost pa je, da čisto na koncu dodamo svež čemaž – ga ne kuhamo.
Pripomočki za enostavno čemaževo juho:
- palični mešalnik
Sestavine za enostavno čemaževo juho z melancanom:
Za 2 osebi:
- 2 pesti čemaža (približno 60 listov)
- 1 manjši melancan
- 3 krompirji (srednja velikost)
- 1 manjša čebula (80 g)
- 1 strok česna
- 1 lovorjev list
- sol
- poper
- 1 liter vode
Postopek za enostavno čemaževo juho z melancanom:
Pripravimo si čemaž (ga operemo in osušimo), melancan, čebulo in česen. Krompir olupimo in narežemo na poljubno velike kocke ter zalijemo s približno enim litrom vode.
Melancan operemo (po želji olupimo, ni pa potrebno), narežemo na koščke ter posolimo. Počakamo približno 10 minut, da spusti malo tekočine.
Medtem narežemo manjšo čebulo in česen. Vse skupaj – krompir z vodo, melancan, čebulo in česen damo v isto posodo ter zavremo. Dodamo še lovorjev list, sol in poper ter pustimo narahlo vreti 25 minut.
Čemaž narežemo na lističe in ga na koncu kuhanja dodamo v posodo k ostalim sestavinam. Odstranimo lovorjev list ter vse skupaj sesekljamo s paličnim mešalnikom – in enostavna čemaževa juha z melancanom je pripravljena.
Da v čemažu ohranimo vse njegove najboljše lastnosti (vitamine, minerale), juhe ne kuhamo več, ampak jo takoj postrežemo.
Dober tek 🙂