Domača goveja juha ali župa
Le koga goveja juha ne spomni na otroštvo, mamo in/ali babico, ki sta jo skrbno pripravljali za družino. Za tipično nedeljsko kosilo je bila včasih na mizi vedno domača goveja juha ali župa. In če sem je bila včasih kot otrok že naveličana, se mi zdaj zdi, da bolj kot gredo leta, raje jo imam. Z leti jo začneš vedno bolj ceniti in si želiš, da bi jo čim večkrat jedel. Čeprav ni nobena znanost narediti bistro juho, se je za res dobro govejo juho oz. domačo “župo”, kot ji pristno pravimo, treba vsaj malo potruditi, če želiš, da je res krepostna in polnega okusa. Ta recept je dobra ideja, kako narediti močno govejo juho, ki jo v današnjem času premalokrat jemo.
Pripomočki za pripravo goveje juhe:
- deska za rezanje
- nož
- večji lonec (najbolje 5-litrski) s pokrovko
- cedilo
- zajemalka
- ponev
- kuhalnica
Domača goveja juha – sestavine
Za 6 oseb:
- velik kos govedine (vsaj 600 g mesa in kakšna kost, a raje še več)
- nekaj litrov vode
- 4 čebule
- 6 korenčkov
- pol cvetače
- manjši por
- pol gomolja zelene
- dve peteršiljevi korenini
- 4 stroke česna
- 2 jušni žlici olja
- 2 čajni žlički soli in nekaj zrn popra
- po želji lahko še soli in vegete (ni nujno)
- rezanci za juho
- (po želji lahko še več zelenjave: listi peteršilja, brokoli, listi cvetače, brokolija, zelene …)
Postopek priprave goveje juhe:
Meso skrbno izberemo – naj bo sveže, svetlo in nič hudega, če je bolj mastno, saj bo juha bolj močna. Najprej ga operemo.
V lonec nalijemo nekaj litrov vode (jaz sem dala 2,5 litra) in dodamo meso s kostjo.
Kuhamo na zmernem ognju. Če je meso sveže, bo spuščalo kri, zato vodo vmes enkrat zamenjamo. Sicer pa na zmernem ognju počakamo, da zavre. Medtem čebule očistimo in jih narežemo na polovice.
Dve čebuli nato na ponvi, ki smo jo premazali z oljem, popečemo z obeh strani.
Drugi dve čebuli pa ne pečemo in ju takoj dodamo v juho, ko ta zavre.
Na začetku se bo na površju delala “pena”, ki jo sproti odstranjujemo z zajemalko.
Očistimo vso zelenjavo.
Vso zelenjavo – razen cvetače – damo v lonec. Dodamo tudi poper. Premešamo in pustimo pokrito, da se na rahlem ognju kuha 75 minut.
Potem dodamo še sol in cvetačo, ki smo jo razrezali na kose, velike približno kot oreh.
Kuhamo še vsaj pol ure. Ogenj mora biti res šibak, saj bo le takšna juha krepka in bistra, kot si želimo. Potem juho precedimo in odstranimo vse razen korenčka ter cvetače. Meso pa narežemo na koščke in ga vrnemo v lonec.
Juho zavremo in v njej skuhamo rezance ter jo po želji še dodatno solimo (ali dodamo vegeto). Če je juha bogata z raznoliko zelenjavo, potem vegete sploh ne rabi, še manj pa jušno kocko, ki jo nekateri dajejo vanjo. Prava domača goveja juha je močna sama po sebi, saj je bogata z mesom in zelenjavo, zato ne potrebuje raznih dodatkov (če pa želite, jih seveda lahko dodate).
In domača goveja juha ali župa je pripravljena. Kuhan korenček razrežemo na manjše koščke, juho pa postrežemo v lične skodelice, ob tem uživamo v domačem okusu in spominih na otroštvo. Dober tek!