Domača goveja juha ali župa
Print Friendly, PDF & Email

Le koga goveja juha ne spomni na otroštvo, mamo in/ali babico, ki sta jo skrbno pripravljali za družino. Za tipično nedeljsko kosilo je bila včasih na mizi vedno domača goveja juha ali župa. In če sem je bila včasih kot otrok že naveličana, se mi zdaj zdi, da bolj kot gredo leta, raje jo imam. Z leti jo začneš vedno bolj ceniti in si želiš, da bi jo čim večkrat jedel. Čeprav ni nobena znanost narediti bistro juho, se je za res dobro govejo juho oz. domačo “župo”, kot ji pristno pravimo, treba vsaj malo potruditi, če želiš, da je res krepostna in polnega okusa. Ta recept je dobra ideja, kako narediti močno govejo juho, ki jo v današnjem času premalokrat jemo.

Pripomočki za pripravo goveje juhe:

  • deska za rezanje
  • nož
  • večji lonec (najbolje 5-litrski) s pokrovko
  • cedilo
  • zajemalka
  • ponev
  • kuhalnica

Domača goveja juha – sestavine

Za 6 oseb:

  • velik kos govedine (vsaj 600 g mesa in kakšna kost, a raje še več)
  • nekaj litrov vode
  • 4 čebule
  • 6 korenčkov
  • pol cvetače
  • manjši por
  • pol gomolja zelene
  • dve peteršiljevi korenini
  • 4 stroke česna
  • 2 jušni žlici olja
  • 2 čajni žlički soli in nekaj zrn popra
  • po želji lahko še soli in vegete (ni nujno)
  • rezanci za juho
  • (po želji lahko še več zelenjave: listi peteršilja, brokoli, listi cvetače, brokolija, zelene …)

Postopek priprave goveje juhe:

Meso skrbno izberemo – naj bo sveže, svetlo in nič hudega, če je bolj mastno, saj bo juha bolj močna. Najprej ga operemo.

Domača goveja juha ali župa

V lonec nalijemo nekaj litrov vode (jaz sem dala 2,5 litra) in dodamo meso s kostjo.

Domača goveja juha ali župa

Kuhamo na zmernem ognju. Če je meso sveže, bo spuščalo kri, zato vodo vmes enkrat zamenjamo. Sicer pa na zmernem ognju počakamo, da zavre. Medtem čebule očistimo in jih narežemo na polovice.

Domača goveja juha ali župa

Dve čebuli nato na ponvi, ki smo jo premazali z oljem, popečemo z obeh strani.

Domača goveja juha ali župa

Drugi dve čebuli pa ne pečemo in ju takoj dodamo v juho, ko ta zavre.

Domača goveja juha ali župa

Na začetku se bo na površju delala “pena”, ki jo sproti odstranjujemo z zajemalko.

Domača goveja juha ali župa

Očistimo vso zelenjavo.

Domača goveja juha ali župa

Vso zelenjavo – razen cvetače – damo v lonec. Dodamo tudi poper. Premešamo in pustimo pokrito, da se na rahlem ognju kuha 75 minut.

Domača goveja juha ali župa

Potem dodamo še sol in cvetačo, ki smo jo razrezali na kose, velike približno kot oreh.

Domača goveja juha ali župa

Kuhamo še vsaj pol ure. Ogenj mora biti res šibak, saj bo le takšna juha krepka in bistra, kot si želimo. Potem juho precedimo in odstranimo vse razen korenčka ter cvetače. Meso pa narežemo na koščke in ga vrnemo v lonec.

Domača goveja juha ali župa

Juho zavremo in v njej skuhamo rezance ter jo po želji še dodatno solimo (ali dodamo vegeto). Če je juha bogata z raznoliko zelenjavo, potem vegete sploh ne rabi, še manj pa jušno kocko, ki jo nekateri dajejo vanjo. Prava domača goveja juha je močna sama po sebi, saj je bogata z mesom in zelenjavo, zato ne potrebuje raznih dodatkov (če pa želite, jih seveda lahko dodate).

Domača goveja juha ali župa

In domača goveja juha ali župa je pripravljena. Kuhan korenček razrežemo na manjše koščke, juho pa postrežemo v lične skodelice, ob tem uživamo v domačem okusu in spominih na otroštvo. Dober tek!

Ocena:
Skupaj: 71 Povprečno: 4.4]

Sanjica

Sem jezikoslovka, pedagoginja in Imam več različnih hobijev -- rada berem, vrtnarim, poslušam glasbo. V življenju mi zelo veliko pomenijo živali, zato prostovoljno pomagam zapuščenim ter zanemarjenim psom in mačkam. Sem tudi ponosna lastnica čudovitega kužka Makija, mucka Mukija, ptičjega pajka in zlatih ribic. Za vsem ne zaostaja niti ljubezen do kuhanja, saj se tako sproščam. Pri tem uporabljam čim bolj domače sestavine (po možnosti iz lastnega vrta) in čim manj aditivov. Obožujem zelišča, ki jih tudi skrbno vzgajam, in menim, da so ravno ona tista, ki dajo jedem piko na i.

Dodaj odgovor