Domača goveja juha
Domača goveja juha – takšna, kot so jo kuhale naše babice, mame!? Držati se moramo samo parih stvari in tudi nam bo uspel točno takšen okus ter bistra juha.
Tiste najosnovnejše zadeve so: kvalitetno meso z maščobo, kosti ter veliko zelenjave. Seveda pa je potrebno za res pravo juho paziti tudi na čas kuhanja in če želimo bistro juho na to, da se kuha res počasi, na čisto nizki temperaturi.
Pripomočki za domačo govejo juho:
- ni posebnih pripomočkov
Sestavine za domačo govejo juho:
Za 4 litre krepke juhe
- 1,5 kg govejega mesa
- 3 goveje kosti
- 3 večji korenčki
- 2 čebuli
- 1 por
- 1/4 gomolja zelene
- zelena (listna in stebelna)
- luštrek
- peteršilj
- 3 stroki česena
- 1 žlica domače začimbne mešanice (domača vegeta)
- sol
Postopek za domačo govejo juho:
Domača goveja juha ima par malih skrivnosti, bo res dobra. Prva je, da vzamemo zanjo kosti (po možnosti z mozgom) in kvalitetno meso: to pomeni, da vsebuje maščobo in če je le mogoče, da je meso kvalitetne, pašne reje. Kajti večina okusa se skriva v kosteh in maščobi. Le manjši del v samem rodem mesu.
Druga pa je v dosti zelenjave. Korenček in “požgana” čebula data res pravo barvo ter okus. Potem pa še dosti zelene zelenjave: peteršilj, zelena (listna in stebelna), por, luštrek. Ter seveda gomolj zelene in česen.
V hladno vodo damo najprej opran in očiščen korenček, prav tako si pripravimo vso ostalo zelenjavo (operemo, očistimo vseh nepravilnosti).
Nato damo, prav tako v mrzlo vodo, meso in kosti, ter vso ostalo zelenjavo. Čebulo popečemo oli na ognju od plina ali v ponvi.
Čisto počasi vse skupaj zavremo. To traja kar nekaj časa (vsaj 30 minut), a je zelo pomembno, saj tako nimamo pen od prehitrega segrevanja mesa.
Ko juha res čisto po malem vre (babice so govorile, da mora juha vreti tako, da bi se dve gospodinji kregali med seboj: ker bi ena trdila, da juha vre, druga pa bi rekla, da juha ne vre) ji dodamo še žlico domače začimbne mešanice in sol. Ter pustimo, da domača goveja juha vre tako približno 4 ure.
Šele po tem času se bo iz kosti, maščobe, zelenjave in mesa razvil res polni okus.
Sedaj poberemo iz juhe vso zelenjavo razen korenčka in jo pustimo vreti še pol ure do eno uro.
Bistra, božansko okusna, domača goveja juha je tako kuhana in jo lahko postrežemo takoj z raznovrstno zakuho: rezanci, vlivanci, ribanci, narezane palačinke, itd.
Dober tek 🙂