Cvetačna juha
Print Friendly, PDF & Email

Čudovita kremna cvetačna juha. Polna okusa, zdrava in nasitna. Poleg tega je hitro pripravljena in ne zahteva posebnega truda. S skrivno sestavino, ki bo naredila juho malo drugačno kot vse druge.

Cvetačna juha – pripomočki:

  • večja posoda
  • palični mešalnik
  • deska za rezanje
  • večji nož

Cvetačna juha – sestavin:

(za 4 osebe)

  • 1 glava cvetače (cca. 800 g)
  • 1 srednje velika čebula
  • 1 strok česna
  • cca. 1 liter zelenjavne ali kokošje jušne osnove
  • 100 ml sladke smetane
  • olivno olje
  • 50 g masla
  • sol, poper
  • pol žličke gorčice

Cvetačna juha – priprava:

V večjem loncu segrejemo maslo in malo olivnega olja. Na drobno nasekljamo čebulo in česen in ju pražimo na srednjem ognju.

Cvetači odstranimo liste, cvetačne cvetove na narežemo na približno enake dele in jih operemo.

Prepraženi čebuli in česnu dodamo cvetačo in jo pražimo cca. 10 minut.

Nato jo prelijemo z jušno osnovo, dodamo sol in poper po okusu. Ko zavre, lonec pokrijemo in kuhamo cvetačo, da postane mehka.

Ko je cvetača mehka, jo odstavimo iz ognja in jo zmeljemo s paličnim mešalnikom, da postane gladka. Dodamo še sladko smetano in pol žličke gorčice, ki bo dala juhi pikico pikantnosti. Po želji lahko dodamo še zlate kroglice ali kruhove kocke.

Pa dober tek!

Ocena:
Skupaj: 47 Povprečno: 4.1]

patricia

Moje vodilo v kuhinji je, da mora biti kuhanje preprosto, hitro, pa vendar še vedno okusno. Predvsem pa je treba izkoristiti vse dobrote, ki nam jih ponuja narava in kuhati sezonsko. Domači vrt, tržnica ali pa gozd nam ponujajo ogromno sestavin, ki jih lahko pripravimo za svoje domače.

Dodaj odgovor