Bučna juha z ocvirki
Buče so kraljice jeseni. Ponujajo se nam v različnih sortah, večinoma vse pa so primerne za pripravo preproste bučne juhe z ocvirki.
Bučna juha z ocvirki – pripomočki:
- lonec
- nož in deska za rezanje
- kuhalnica
- palični mešalnik
Bučna juha z ocvirki – sestavine
Za 2 osebi:
- 1 čebula (cca. 100-130 g)
- 50 g ocvirkov
- 1 manjša buča (cca. 400 g)
- 1 krompir (cca. 80 g)
- timijan in čili
- sol in poper
- voda
Bučna juha z ocvirki – postopek:
V ogret lonec stresemo ocvirke, ki smo jih razrezali na manjše kose in dodamo narezano čebulo. Pražimo, dokler čebula ne porjavi.
Bučo olupimo, ji odstranimo semena, narežemo na kocke in dodamo v lonec. Začinimo s soljo in poprom, dodamo malo timijana in po želji čili v prahu. Dobro premešamo. Vse skupaj še malo pražimo, nato pa zalijemo s toliko vode, da bodo vse sestavine dobro pokrite. Če se nam bo med kuhanjem zdelo, da je vode premalo, jo lahko vedno dolijemo. Krompir olupimo in narežemo na kocke, ter ga damo kuhat v lonec.
Ko je krompir kuhan, odstavimo juho s štedilnika in jo zmiksamo s paličnim mešalnikom do gladkega.
Tik pred serviranjem lahko po želji dodamo v juho žlico kisle smetane ali nekaj kapljic bučnega olja, dopolnimo pa jo lahko tudi s fritati ali popečenimi kruhovimi kockami.
Naj vam tekne!