Zrezki v pivski omaki z bučnim oljem
Recept za zrezke v pivski omaki z bučnim oljem bodo veseli predvsem tisti, ki jim je všeč vonj in okus bučnega olja. Dišeče in aromatično bučno olje je najbolj cenjeno v Štajerskem delu, Prekmurju in tudi pri sosedih v Avstriji. Sicer najboljši okus in največ zdravilnih sestavin ohrani olje, ki ga ne obdelamo termično, vendar tipičen okus in vonj se bosta vseeno zadržala tudi v naših zrezkih v pivski omaki z bučnim oljem, ki bodo pravo kulinarično doživetje okusov.
Zrezki v pivski omaki z bučnim oljem – pripomočki:
- skleda
- nož
- vilica
- ponev
- deska za rezanje
- stiskalec za česen
Zrezki v pivski omaki z bučnim oljem – sestavine:
Za 3 osebe
- 3 večji zrezki ali 6 manjših
- 4 žlice čistega bučnega olja ( 2 žlici za marinado in 2 žlici za peko)
- 2 žlici belega olja
- 1 žlica sojine omake
- 2 stroka česna
- poper
- sol
- 150 do 200 ml piva
- 1 srednje pekoči čili
- 3 žlice bučnih semen
- 1 žlica kaper
- 1 žlica paradižnikove mezge
- moka za zgostitev omake
Zrezki v pivski omaki z bučnim oljem – postopek:
Svinjske zrezke nasolimo, popramo, prelijemo z dvema žlicama bučnega olja in žlico sojine omake. V marinadi jih pustimo vsaj eno uro. Pri soljenju bodimo previdni, saj sol vsebuje že sojina omaka in tudi kapre.V ponvi segrejemo 2 žlici bučnega olja in 2 žlici belega olja ter popečemo zrezke iz obeh strani in sicer cca. 5 minut na vsaki strani.Popečene zrezke poberemo iz ponve in v olje dodamo česen, ki ga stisnemo skozi stiskalec, dodamo tudi cela bučna semena. Nato dodamo paradižnikovo mezgo, kapre in čili ter prilijemo pivo. Pustimo, da zavre. Sedaj ocenimo gostoto in dodatno zgostimo omako s podmetom iz moke.Zrezke naložimo nazaj v ponev z omako, pokrijemo s pokrovko in na rahlem ognju kuhamo še cca. 30 minut oz. dokler meso ne postane mehko.Dober tek!