Zrezki v paradižnikovi omaki s prekajeno slanino in gobicami
Kadar ustvarjam omake, se vedno prepustim navdihu dneva. Zato nobena moja omaka ni identična in v bistvu zelo težko pišem recept za omake, ker si velikokrat sproti kaj izmislim. No, danes je bil en tak dan, ko sem pričarala zelo okusne zrezke v omaki in ker je spomin še svež, hitim pisati recept.
Zrezki v paradižnikovi omaki – pripomočki:
- deska
- kladivo za tolčenje mesa
- večja ponev
- kuhalnica
- krožnik
Zrezki v paradižnikovi omaki – sestavine:
- 8 manjših zrezkov (lahko so svinjski, puranji ali piščančji)
- 125 g na rezance narezana prekajena suha slanina (količina je lahko več ali manj)
- 125 g nalistanih šampinjonov (če imate gozdne gobe, lahko uporabite te)
- 4 žlice olja
- žlička soli
- žlička sladkorja
- poper
- pol žličke mletega korijandra
- ščep mlete kumine v prahu
- žlička suhe domače vegete
- žlička ostre moke
- manjša pločevinka paradižnika v koščkih
Zrezki v paradižnikovi omaki – postopek:
Zrezke pod tekočo vodo operemo in osušimo. Nato ji s kladivom za meso nekoliko potolčemo. Potolčene zrezke solimo in popramo ter dodamo mleti korijander in mleto kumino.
Zrezke v ponvi na hitro popečemo do zlato rjave barve.
Popečene zrezke iz ponve predenemo na krožnik.
Na maščobo kjer se so se pekli zrezki, dodamo narezano prekajeno suho slanino in rahlo prepražimo. Ta slanina bo zrezkom močno poudarila okus po prekajenem.
Ko se je slanina popekla, dodamo še nalistane gobice in med praženjem sestavini povežemo.
Praženo slanino in gobice odmaknemo na rob ponve in na maščobo dodamo žličko moke in jo prepražimo. Nato zalijemo z 1,5 dl vode in vse skupaj za nekaj minut pokuhamo.
Nato v omako, ki je že sedaj božansko dobra, dodamo še pločevinko paradižnika v koščkih, premešamo in pokuhamo. Sedaj dodamo tudi žličko sladkorja. Če je omaka pregosta, dolijte še nekoliko vode. Preverimo, če je dovolj slano.
Sedaj zrezke vrnemo nazaj v omako in vse skupaj na rahlem ognju kuhamo še 20 minut.
Zrezki v paradižnikovi omaki s prekajeno slanino lahko postrežemo z raznovrstno prilogo. Pri nas smo se danes odločili za kuhan basmati riž. Odlično bi se podali tudi kruhovi cmoki s panceto.