Zrezki v paradižnikovi omaki s prekajeno slanino in gobicami
Print Friendly, PDF & Email

Kadar ustvarjam omake, se vedno prepustim navdihu dneva. Zato nobena moja omaka ni identična in v bistvu zelo težko pišem recept za omake, ker si velikokrat sproti kaj izmislim. No, danes je bil en tak dan, ko sem pričarala zelo okusne zrezke v omaki in ker je spomin še svež, hitim pisati recept.

zrezki-v-paradiznikovi-omaki-s-prekajeno-slanino-in-gobicami-10

Zrezki v paradižnikovi omaki – pripomočki:

  • deska
  • kladivo za tolčenje mesa
  • večja ponev
  • kuhalnica
  • krožnik

Zrezki v paradižnikovi omaki – sestavine:

  • 8 manjših zrezkov (lahko so svinjski, puranji ali piščančji)
  • 125 g na rezance narezana prekajena suha slanina (količina je lahko več ali manj)
  • 125 g nalistanih šampinjonov (če imate gozdne gobe, lahko uporabite te)
  • 4 žlice olja
  • žlička soli
  • žlička sladkorja
  • poper
  • pol žličke mletega korijandra
  • ščep mlete kumine v prahu
  • žlička suhe domače vegete
  • žlička ostre moke
  • manjša pločevinka paradižnika v koščkih

Zrezki v paradižnikovi omaki – postopek:

Zrezke pod tekočo vodo operemo in osušimo. Nato ji s kladivom za meso nekoliko potolčemo. Potolčene zrezke solimo in popramo ter dodamo mleti korijander in mleto kumino.

zrezki-v-paradiznikovi-omaki-s-prekajeno-slanino-in-gobicami-1

Zrezke v ponvi na hitro popečemo do zlato rjave barve.

zrezki-v-paradiznikovi-omaki-s-prekajeno-slanino-in-gobicami-2

Popečene zrezke iz ponve predenemo na krožnik.

zrezki-v-paradiznikovi-omaki-s-prekajeno-slanino-in-gobicami-3

Na maščobo kjer se so se pekli zrezki, dodamo narezano prekajeno suho slanino in rahlo prepražimo. Ta slanina bo zrezkom močno poudarila okus po prekajenem.

zrezki-v-paradiznikovi-omaki-s-prekajeno-slanino-in-gobicami-4Ko se je slanina popekla, dodamo še nalistane gobice in med praženjem sestavini povežemo.
zrezki-v-paradiznikovi-omaki-s-prekajeno-slanino-in-gobicami-5Praženo slanino in gobice odmaknemo na rob ponve in na maščobo dodamo žličko moke in jo prepražimo. Nato zalijemo z 1,5 dl vode in vse skupaj za nekaj minut  pokuhamo.

zrezki-v-paradiznikovi-omaki-s-prekajeno-slanino-in-gobicami-6

Nato v omako, ki je že sedaj božansko dobra, dodamo še pločevinko paradižnika v koščkih, premešamo in pokuhamo. Sedaj dodamo tudi žličko sladkorja. Če je omaka pregosta, dolijte še nekoliko vode. Preverimo, če je dovolj slano.

zrezki-v-paradiznikovi-omaki-s-prekajeno-slanino-in-gobicami-7Sedaj zrezke vrnemo nazaj v omako in vse skupaj na rahlem ognju kuhamo še 20 minut.

zrezki-v-paradiznikovi-omaki-s-prekajeno-slanino-in-gobicami-8

Zrezki v paradižnikovi omaki s prekajeno slanino lahko postrežemo z raznovrstno prilogo. Pri nas smo se danes odločili za kuhan basmati riž. Odlično bi se podali tudi kruhovi cmoki s panceto.

zrezki-v-paradiznikovi-omaki-s-prekajeno-slanino-in-gobicami-11

Ocena:
Skupaj: 5 Povprečno: 4.8]

Dodaj odgovor