Zrezki v gobovi omaki
Print Friendly, PDF & Email

Pogosto je na naših mizah meso z gobovo omako. Torej popečeno meso, prelito z gobovo omako. Redkeje pa se poslužujemo tega, da zrezke kuhamo v omaki skupaj z gobami. Torej da pripravimo zrezke v gobovi omaki.
Pri nas imamo raje zadnjo varianto, saj se s skupnim kuhanjem okusi gob z mesom dosti bolj povežejo in sama omaka je božanska!

Pripomočki za zrezke v gobovi omaki:

  • nož
  • nožek
  • žlička
  • kuhalnica
  • deska za rezanje
  • ponev s pokrovko

Sestavine za zrezke v gobovi omaki:

Za 2 osebi:

  • 400 g svinjskega mesa
  • 200 g poljubnih gob (v danem primeru imamo brezove gobane)
  • 1 čebula (100 g)
  • 3 stroki česna
  • 1 žlička sladke mlete paprike
  • 2 lovorjeva lista
  • 2 dl smetane za kuhanje
  • 3 dl vode ali jušne osnove
  • sol ali domača vegeta
  • poper
  • 3 žlice olja

Postopek za zrezke v gobovi omaki:

Meso premažemo s soljo, poprom in sladko mleto papriko. Nato ga na olju na višji temperaturi hitro popečemo, da dobi zgoraj rahlo zapečeno skorjico, v notranjosti pa ostane sočen. Ko so zrezki popečeni jih vzamemo iz ponve in preložimo na poseben krožnik.

Čebulo in česen na drobno narežemo. Gobe na hitro speremo pod tekočo vodo (gob ne namakamo v vodi, da le te ne vsrkajo vode), jim odstranimo kakšne nepravilnosti, črnine, objedene dele, itd. ter jih narežemo na poljubno velike dele. Jaz sem imela tokrat sveže brezove gobane.

Na olju in omaki od mesa počasi razpustimo čebulo s česnom. Dodamo očiščene in narezane gobe. Tukaj so narezane približno na centimeter velike koščke.

Gobe pražimo približno 5 minut na srednji temperaturi, dodamo lovorjev list in vrnemo popečene zrezke nazaj v posodo.

Nato zrezke z gobami zalijemo s 3 dl vode ali jušne osnove in 2 dl smetane za kuhanje. Dosolimo če je potrebno ali dodamo domačo vegeto s soljo. Pokrijemo s pokrovko ter kuhamo 30 minut.

Po pol ure kuhanja zrezke v gobovi omaki odkrijemo, premešamo ter nepokrite pustimo vreti še 10 do 15 minut. Da tekočina malo izpari in se rahlo zgostijo. Postrežemo jih s poljubno prilogo: njoki, kroketi, krompirjem ali raznimi testeninami.

Dober tek! 😊

Ocena:
Skupaj: 28 Povprečno: 4.3]

Dodaj odgovor