Zelje z mletim mesom
Sveže zelje z mletim mesom je enostavna jed, ki se tako rekoč kuha sama in je idealna za hladne zimske dni, saj nas odlično pogreje. Jed je večkrat pripravila moja mama, jaz sem njenemu receptu dodala le malenkosti, ki dodajo piko na i. Lahko jo pripravite tudi z ohrovtom, okus jedi se bistveno ne spremeni. Lahko jo pripravite tudi kakšen dan prej, saj je pregreta še boljša. Jaz jed večkrat pripravim iz dvojne količine ter dam zmrzniti v skrinjo, za drugič, ko nimam časa kuhati in jed samo pogrejem.
Zelje z mletim mesom – pripomočki:
- velik lonec s pokrovom v katerem se bo kuhala jed
Zelje z mletim mesom – sestavine:
Za približno 5 oseb
- 500 g mlete govedine
- manjšo glavo svežega zelja (približno 1,20 kg)
- 500 ml pasiranega paradižnika
- 1 žlica olja
- pol srednjo velike čebule
- 2 stroka česna
- 1 žlička kumine v prahu
- 1 žlička sladke paprike v prahu
- 1 žlica paradižnikove mezge
- 1 lovorjev list
- 2 vejici svežega peteršilja ali 1 žlica posušenega
- sol in poper po okusu
- 1 žlica sojine omake
- 1 manjši čili (poljubno)
Zelje z mletim mesom – priprava:
Olupimo čebulo in jo narežemo na tanke rezine. Olje segrejemo v loncu in dodamo čebulo, ki jo prepražimo do rjavega. Dodamo sesekljan česen ter pražimo tako dolgo, da česen lepo zadiši.
Dodamo mleto goveje meso. Med rednim mešanjem meso dobro prepražimo.
Ko je meso prepražimo, dodamo pasiran paradižnik. Ogenj zmanjšamo, dodamo kumino, rdečo papriko, paradižnikovo mezgo, sojino omako, lovorov list, čili (poljubno), peteršilj ter solimo in popopramo. Zalijemo z vodo.
Medtem očistimo zelje in narežemo na četertine ali še na manjše kose.
Posamezne liste zelja ločimo in jih dodamo v lonec k mesu. Dobro premešamo in pokrijemo lonec s pokrovom.
Kuhamo približno 1 uro oziroma, da se zelje skuha do mehkega.
Dober tek!