Zelje s krompirjem
Print Friendly, PDF & Email

Prav odlično prilogo ali samostojno jed bomo pripravili s pomočjo svežega mladega zelja in krompirja. Zelje s krompirjem pripravimo zelo preprosto, zato se kuhanja lahko lotijo prav vsi, tudi tisti, ki nimate izkušenj. Zelje s krompirjem je odlična zelo okusna jed za vse ljubitelje zelenjavnih obrokov, hkrati pa tudi odlična priloga za vse mesne jedi. Po tem receptu bomo pripravili odlično kosilo za 4 do 5 oseb iz mladega svežega zelja in krompirja.

Pripomočki za pripravo zelja s krompirjem

  • ni posebnih pripomočkov

Sestavine za zelje s krompirjem

Za 4 – 5 oseb:

  • 1 kg svežega mladega zelja
  • 1 kg krompirja
  • 4-5 strokov česna
  • 7-8 vejic peteršilja
  • 130 g masla
  • sol po okusu
  • 3 žlice olivnega olja

Kako pripravimo zelje s krompirjem

Zeljno glavo prerežemo na pol odstranimo spodnji trdi del in liste zelja narežemo a trakove debeline približno 1 centimeter. Krompir olupimo in narežemo na četrtine.

Vzamemo večji lonec in vanj damo na drobno narezano sveže mlado zelje in olupljen ter na kocke narezan krompir, posolimo po okusu, dolijemo vodo, toliko, da so sestavine pokrite in napolnjeni lonec postavimo na štedilnik. Kuhamo na močnem ognju približno 30 minut. Med kuhanjem po potrebi dolijemo nekaj vode tako, da so ves čas kuhanja sestavine v vodi.

Med tem časom pripravimo in na drobno sesekljamo česen in peteršilj.

Ko je zelje s krompirjem kuhano, iz lonca odlijemo odvečno vodo, zelje s krompirjem pa stresemo v cedilo ter počakamo, da se odcedi. Sedaj vzamemo lonec, v katerem smo kuhali zelje in ponovno postavimo na ogenj, tokrat na nizki temperaturi. V lonec damo maslo in počakamo, da se raztopi.

Raztopljenemu maslu dodamo sesekljana česen in peteršilj, vzamemo kuhalnico in premešamo.

Pražimo 1-2 minute, na to pa stresemo zelje s krompirjem iz cedila. vse skupaj dobro premešamo, da se maslo in pražene sestavine lepo združijo s krompirjem in zeljem, nato pa jed odstranimo z ognja.

Tako pripravljenemu zelju s krompirjem dodamo še 3 žlice olivnega olja, še enkrat premešamo, nato poskusimo, po potrebi še malo posolimo in postrežemo.

Zelje s krompirjem je pripravljeno.

Dober tek. 🙂

Ocena:
Skupaj: 6 Povprečno: 4.5]

Dodaj odgovor