Zeliščni žličniki
Zeliščni žličniki so mehke “kepice”, ki jih lahko vkuhamo v razne obare ali pa jih postrežemo kot prilogo k mesnim ali drugim jedem. Vsi jih obožujejo, saj so tako mehki, da se kar stopijo v ustih.
Zeliščni žličniki – pripomočki:
- skodelica
- žlica
- deska za rezanje
- nož
- vilica
Zeliščni žličniki – sestavine:
- 4 žlice kisla smetana
- 1 jajčka
- nekaj vejic peteršilja (lahko tudi druga zelišča)
- 8-10 žlic bele moke
- ščepec soli
Zeliščni žličniki – postopek:
V skodelico ubijemo 1 jajčko ter dodamo 4 žlice kisle smetane. Na drobno narežemo peteršilj. Dodamo lahko tudi druga zelišča (baziliko, origano itd.) ter ščepec soli.
Vse skupaj dobro premešamo z vilico, da dobimo enakomerno strukturo.
Nato dodamo belo moko in sicer postopoma ter vmes mešamo. Dodamo približno 8 – 10 žlic moke.
Med sprotnim dodajanjem moke in mešanjem, opazujmo strukturo mase in prilagodimo količino moke. Točno količino moke je namreč težko vnaprej opredeliti, saj je le-ta odvisna od velikosti jajca in količine kisle smetane.
Zeliščne žličnike lahko skuhamo v obari, kamor se zares odlično podajo, če pa se odločimo, da jih bomo postregli kot prilogo h glavnim jedem, pa jih skuhamo v vreli, malenkost slani vodi. Oblikujemo jih tako, da z žlico zajemamo maso in jih spustimo v posodo. Žlico prej zmočimo.
Kuhamo jih približno 15 minut.
Dober tek!